Snabba och enkla frukostfrallor.

Ni som har följt mig ett tag vet att jag gillar att baka. Speciellt när det handlar om enkla och snabba recept som inte kräver en bakmaskin eller hushållsassistent. Sådana fina atteraljer ryms tyvärr inte i mitt lilla kök, så jag brukar för det mesta använda mig av muskelkraft och en grovtandad gaffel när degen ska blandas. Det funkar alldeles ypperligt det med.
 
De här goda frukostfrallorna kommer ursprungligen från Mitt kök. För att det ska passa in hos oss, använder jag bikarbonat istället för bakpulver. Då behövs bara halva angivna mängden, vilket är ekonomiskt på lång sikt samt att det passar min och Kungens matsmältning bättre. Att köpa hem en stor påse bikarbonat är överlag en investering, eftersom bikarbonat går att använda till så mycket bra saker.
 
Frukostfrallor, 4-6 st
5 dl mjöl (jag kör på 3 dl vetemjöl + 2 dl rågmjöl)
1/2 tsk bikarbonat
1 krm salt
2 msk brödsirap
2,5 dl vatten
4 msk blandade pumpakärnor/solroskärnor som topping
 
Tag ut en ugnsplåt och lägg ett bakplåtspapper på den. Ställ ugnen på 240 grader. Med hjälp av en gaffel, blanda mjöl, bikarbonat och salt i en skål. Tillsätt sirap och vatten, rör noga till en jämn och kletig smet. Använd ett decilitermått för att gräva upp 4 st smetkluttar ur skålen, och klicka sedan ut fyra bullar på bakplåtspapperet. Toppa med en matsked pumpa- och solroskärnor per bulle.
 
Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter. Stick i bullarna med en tändsticka för att se om de är klara eller ej. Om stickan blir kladdig behövs några minuter till i ugnen. 
 
Låt svalna lite innan du skär brödet i halvor. Serveras ljumma med smör, god ost och smaskig marmelad.
 
 
 

Texmexgratäng med creme fraiche.

Jag befinner på tjänsteresa, och kommer därför att spendera natten på hotell i Örebro. Snart vankas ett nytt avsnitt av Sveriges Mästerkock på TV, och därefter blir det att stoppa ner min synnerligen snuviga person i sängen. Vill dock bjuda på ett enkelt och supergott recept som passar lika bra en onsdag som en lördag. 
 
Texmexgratäng, 2 personer
6 st medelstora potatisar
200 gram köttfärs
500 gram krossade tomater
5-6 st fefferoni
1 st rödlök
2 msk paprikapulver
1 msk vitlökspeppar
1 tsk salt
6-8 skivor lagrad ost
1/2 dl creme fraiche/gräddfil som kall sås 
ev ruccola
 
Ställ ugnen på 200 grader med gallret i mittenläget. Skala och skär löken i skivor, och hacka fefferoni i mindre bitar. Skala och skiva potatisen tunt, och lägg i en ugnsform med höga kanter. Smula sedan ner köttfärsen. Tillsätt fefferoni, rödlök, paprikapulver, salt och peppar. Blanda väl med en sked. Häll över krossade tomater, och toppa med lämpligt antal skivor ost. Gratinera i mitten av ugnen ca 50-60 minuter. Gratängen är klar när potatisen har mjuknat. 
 
Servera gärna med en näve ruccola och en klick creme fraiche eller gräddfil. 
 
 
 
 

Broccoligratäng på helgrester.

Efter förra helgens bravader hade vi kvar några ingredienser som nu har fått äran att förgylla en enkel men god och fräsch måndagsmiddag. En skiva knäckebröd eller två gör den här rätten till en riktig keeper!

Broccoligratäng, 2 personer
500 gram broccoli
5 skivor hamburgerkött av nöt
ca 100 gram cream cheese med smak (en halv förpackning)
2 msk ströbröd
1-2 msk flytande margarin
5-6 skivor ost

Ställ ugnen på 200 grader och placera ugnsgallret i mittenläget. Smörj en ugnsform med lite flytande margarin. Fyll formen med broccoli och klipp ner hamburgerköttet. Rör om, och klicka sedan ut cream cheese jämnt fördelat i formen. Strö över ströbröd, ringla över flytande margarin och toppa sedan med några ostskivor.

Gratinera i mitten av ugnen ca 30 minuter. 




Fluffiga scones med solroskärnor.

Det här med lediga helger är ljuvligt! Jag älskar verkligen att vakna utan en ringande klocka närhelst jag vill, ofta vid nio, för att sedan luffa runt någon timme innan det är dags att väcka min gärna sjusovande Kung. Egentid när den är som bäst, helt enkelt. 
 
Förra veckan var synnerligen arbetsintensiv, till följd att hela gårdagen slöade jag. Fixade undan disk efter fredagens gäster, och pysslade fram nya kuddfodral och kökshanddukar. Därefter blev det en helkväll i soffan med film och allmänt mys. Så välbehövligt! Den här morgonen har jag ägnat åt att förbereda blogginlägg inför kommande vecka, och snart är det dags för frukost. Idag vankas de här fluffiga godingarna. Därefter väntar en riktigt lugn och skön söndag. Jag önskar er alla detsamma!
 
Fluffiga scones med solroskärnor, 4 st
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1/2 dl flytande margarin
3 dl turkisk yoghurt
4 msk solroskärnor som topping
 
Tag ut en ugnsplåt och lägg ett bakplåtspapper på den. Ställ ugnen på 240 grader. Med hjälp av en grov gaffel, blanda mjöl, bikarbonat och salt i en skål. Häll ner margarin och yoghurt, och rör noga så att allt blandas väl. 
 
Använd ett decilitermått för att gräva upp 4 st smetkluttar ur skålen, och klicka sedan ut fyra scones på bakplåtspapperet. Toppa med en matsked solroskärnor per bulle. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Stick i sconesen med en tändsticka för att se om de är klara eller ej. Om stickan blir kladdig behövs några minuter till i ugnen. 
 
Låt svalna lite innan du skär brödet i halvor. Serveras ljumma med smör, god ost och smaskig marmelad
 
 
 
 

Hemmagjord glass med mörk rom och hjortron.

Den här desserten har blivit en av våra absoluta favoriter. Vi har nu bjudit på den två gånger under den senaste månaden, och hittills har den bara fått positiva betyg. Glassen tar ca två timmar att göra, men om man vill kan man förbereda den redan dagen innan det är dags att mumsa loss. 
 
Glass med mörk rom och hjortron, 4 personer
1 litet paket vaniljvisp, 2-2,5 dl 
4 msk mörk rom
1 dl hjortronsylt
 
Häll vaniljvisp i en stor skål med höga kanter, gärna en sådan med hällpip. Elvispa i några minuter tills smeten är jämn och har tjocknat något. Fördela i fyra serveringskålar och låt stelna i frysen under minst två timmar.
 
Ta fram skålarna ca 5 minuter innan servering. Häll en matsked rom i skålen och klicka därefter upp hjortronsylten. Enkelt och fantastiskt gott!
 
 
 
 
 
 
 

Älgstek i gryta med gudomlig sås.

Jag fortsätter med recept från helgens middag, och ikväll är det varmrättens tur att presenteras. Stort tack till min älskade pappa för den här fina steken! 
 
Älgstek, 4 personer
Ca 1 kg färsk eller tinad älgstek
2 msk matfett till stekning (flytande margarin eller smör blir godast, men olja går bra)
2 msk vitlökspeppar
1 tsk salt
2 dl rött vin
1 dl kranvatten
1 st köttbuljongtärning
10 st torkade aprikoser
3 msk torkad rosmarin
 
Skär aprikoserna i mindre bitar. Smält matfettet i en hög gryta med lock. Lägg med hjälp av två gafflar ner steken i grytan. Gafflarna kommer att behöva användas under hela tillagningen, så spara dem bredvid spisen. Bryn, salta och peppra steken på alla sidor. Häll ner vin, vatten, hackade aprikoser och rosmarin. Smula ner köttbuljongtärningen och rör om lite i grytan. När vätskan börjar puttra, sätt en kötttermometer i mitten av steken där den är tjockast, och sätt på locket. En stek på 1 kilo tar ca 1,5 timme att tillaga på spisen om man som jag gärna vill ha köttet riktigt ordentligt genomstekt (65-70 grader).
 
Efter ca 30 minuter, stick in gafflarna i stekens kortsidor och vänd på den. Upprepa proceduren efter ytterligare 30 minuter. Det ska hela tiden finnas minst 2 dl vätska i grytan, så fyll på med mer vatten om det behövs. När steken har uppnått mellan 65-70 grader, lyft upp den ur grytan och linda in i folie. Låt vila i ca 15 minuter innan den skärs upp i ca 1/2 cm tunna skivor.
 
Medan steken vilar, mixa stekvätskan i grytan till en luftig, slät och helt gudomlig sås. Ingen extra kryddning behövs. Serveras gärna med klassiska tillbehör som ugnsrostade rotsaker, svartvinbärsgelé och en enkel tomatsallad. Yummie!
 
 
 
 

Tunnbrödssnittar till mingel och förrätt.

I lördags hade vi goda vänner på besök. Menyn var inspirerad av mitt västerbottniska ursprung, inte minst eftersom min käre far på ett eller annat sätt har varit inblandad i huvudrätten och desserten. Ikväll är det dock fokus på förrätten som gäller!
 
Mjukt tunnbröd är sedan barndomen något av det bästa jag vet. Det i kombination med att jag var väldigt sugen på att premiäranvända en av mina mycket välkomna julklappar, den stora underbara skär- &serveringsbrädan, gjorde att valet av förrätt blev enkelt. De här tunnbrödssnittarna är superenkla att göra, och kan stå framme hela kvällen om man vill bjuda på buffé och mingelplock istället för trerätters.
 
Tunnbrödssnittar, 4 personer
3 st rektangulärt mjukt tunnbröd (finns numera även ekologiskt, Akka)
100 gram cream cheese, valfri smak nr 1 (jag valde gräslök)
100 gram cream cheese, valfri smak nr 2 (jag valde vitlök&örter)
1 dl creme fraiche
100 gram hamburgerkött av nöt
1-2 msk riven pepparrot
ev topping med gräslök, färska örter eller finhackad rödlök som passar valda cream cheese-smaker
 
Blanda creme fraiche och 1 msk riven pepparrot i en skål. Klipp ner småbitar av hamburgerköttet i skålen. Rör om och smaka av. Tillsätt mer pepparrot om så önskas. 
 
Lägg ett bröd på rengjord diskbänk, och bred ut ett jämntjockt lager med creme fraiche-röran. Den ska täcka hela brödet ända ut i kanterna. Ta tag i brödets ena långsida och rulla försiktigt ihop brödet med så lite "glapp" i rullen som möjligt. Lägg rullen med skarven nedåt på en skärbräda av storlek som ryms i kylen. 
 
Lägg ut ett till bröd och bred på samma sätt som ovan ut vald cream cheese nummer ett. Osten ska täcka hela brödet ända ut i kanterna. Rulla ihop brödet och lägg även den här rullen på skärbrädan. Gör samma procedur med sista brödet och vald cream cheese nummer två.
 
Täck med plastfolie och låt rullarna gotta sig i kylen minst en timme. Skär dem sedan i bitar ca 2 cm och, om så önskas, strö över passande topping. Äger man inte en fantastisk skärbräda som min, så går det givetvis lika bra att servera på ett fint fat eller tallrik!
 

 

Marinerad kyckling och ugnsrostade rotfrukter.

Oj, så snabbt den här helgen har gått! Efter en synnerligen slö fredagskväll väntade en lika slö lördag förmiddag. Därefter hade vi goda vänner på besök. Bjöd på en meny med norrländskt tema, vilket jag kommer att skriva om senare i veckan.
 
Ikväll vill jag presentera en lättlagad goding för två, men med endast en enda kycklingfilé. Bra om man vill spara in lite, både i plånboken och på miljön. Den här kycklingen sköter sig i princip själv, och efter endast en timme står middagen rykande het på bordet.  
 
Marinerad kyckling och ugnsrostade rotfrukter, 2 personer
Ugnsrostade rotfrukter:
6 st medelstora potatisar
4 st morötter
2 msk olivolja
1 tsk salt
 
Marinerad kyckling:
1 st färsk eller tinad kycklingfilé
2 msk honung
2-3 st vitlöksklyftor
1 tsk chiliflakes
1 msk torkad persilja
1 krm salt
olivolja till stekning
 
Ställ ugnen på 200 grader. Skala potatis och morötter, skär i klyftor och stavar. Lägg i en ugnsform, ringla över olja och salt. Blanda ihop och ugnsbaka i mitten av ugnen ca 1 timme.
 
Medan rotfrukterna steks, skala och finhacka vitlöken. Blanda till en marinad tillsammans med honung, chiliflakes, persilja och salt i en skål. Skär kyckligen i bitar, ca 2*2 cm. Blanda ner i marinaden och rör om noga. Plasta in skålen och låt stå i rumstemperatur tills det är ca 40 minuter kvar på rotfrukterna.
 
Bryn oljan i en stekpanna och lägg ned kycklingen. Stek på medelvärme i ca 10-15 minuter. Tag ut ugnsformen och blanda ner kycklingen. Låt alla ingredienser gotta ihop sig i ugnen några minuter till innan servering.
 
 
 
 

Chiapudding med kakao.

Jag är som bekant inte någon morgonpigg frukostälskare till vardags. Ofta tar det någon timme innan jag kan äta fast föda överhuvudtaget, till följd att mina morgnar tidigare berikades med enbart kaffe. Frukost är en viktig sak, och därför är jag glad att äntligen ha hittat två sätt att njuta av näring trots att timmen är tidig. Det ena är smoothies, och det andra är chiapudding.
 
Chiafrön är synnerligen välgörande och fullproppade med Omega-3, fibrer, protein och massor av övriga näringsämnen. Här, här och här kan du läsa mer om chiafrön, och nätet i övrigt svämmar över med god information om den lilla rackaren. Man håller sig mätt länge, och om man gillar risifrutti är chiapudding ett toppenalternativ! Jag köper ekologiska frön, vilket kostar ca 75-80 kr per påse. Vid en första anblick kan det verka dyrt, men med tanke på att påsen räcker i flera månader blir totalkostnaden per frukost väldigt låg i jämförelse med ett tiotal risifruttis i prisjämförelse.
 
Jag gör gärna min chiapudding i enlighet med receptet nedan, det blir nästan som chokladpudding - fast nyttigt! Det är även gott att utesluta kakao och vanillinsocker, och istället toppa puddingen med lite sylt, färsk frukt, flingor eller nötter.
 
Chiapudding med kakao, 1 portion
2 msk chiafrön
1 dl mjölk
1 tsk kakao
1/2 tsk vanillinsocker
 
Rör ihop chiafrön, kakao och vanillinsocker i en liten frukostskål eller mugg. Häll på mjölk och rör om ordentligt så att allt blandas. Ställ i kylen. För att undvika klumpar i puddingen, rör åter om ordentligt efter ca 30 minuter. Låt stå i kylskåpet över natten så är puddingen klar när det vankas frukost.
 
 


 
 

Egen mörk choklad

Ibland blir jag sjukt gottgottsugen, och kan då med fördel smälla i mig mängder av choklad och snacks. Just nu är jag dock inne i en period där sötsuget är ganska litet, och då räcker det även att stilla sockermonstrets pockande med en ruta hemgjord mörk choklad eller två.
 
Det här grundreceptet har jag haft ett tag, och det finns på flera olika sidor om man slår på hemmagjord choklad. Första gången jag gjorde det hade jag enbart honung som sötning, och tyvärr blev chokladen då alltför besk. Jag smälte då om chokladen i ett nytt vattenbad, och tillsatte lite vanillinsocker. 
 
Min rekommendation är därför att gradvis smaka av smeten när den ligger i vattenbadet, och tillsätt därefter mer kakao och/eller sötning tills du känner dig nöjd.
 
Mörk choklad, en sats:
1 dl kokosolja (det finns ekologisk utan smak om man inte gillar kokossmaken)
0,75-1 dl kakao
2 msk sötning, t ex vanillinsocker, honung eller stevia
3 msk solroskärnor (kan uteslutas)
2 msk russin (kan uteslutas)
 
Smält kokosoljan över ett vattenbad och rör med hjälp av en sked ner kakao och vald sötning. Lägg bakplåtspapper i en form ca 15*15 cm och häll ner chokladen i formen. Strö över solroskärnor och russin och rör försiktigt om. Låt stelna ett par timmar i frysen, och skär/bryt bitar i önskad storlek.

 
 


 

Slät och smaskig ärtsoppa.

I skrivandets stund sitter jag på ett hotellrum i Örebro. De så kallade blåveckorna är med andra ord igång, och en hel del tjänsteresor är inplanerade under våren. På grund av det har jag laddat upp med ett gäng kommande inlägg som till exempel egen mörk choklad och hemmagjord hudkräm. Ikväll vill jag dock presentera soppan som vi åt till middag i måndags. Snabblagat, gott och vegetariskt - precis som jag vill ha det en vanlig måndag!
 
Slät ärtsoppa, 2-3 personer
ca 600 gram gröna ärter (två små förpackningar)
5 dl kranvatten
1 st grönsaksbuljongtärning
3 st medelstora vitlöksklyftor
creme fraiche
 
Mixa ärterna och 1 dl vatten i en smoothiemixer eller liknande. Häll den släta ärtsmeten en kastrull och tillsätt vatten och buljongtärning. Skala vitlöken och pressa ner i kastrullen. Låt koka ihop ca 10 minuter. Serveras med en klick creme fraiche och ett gott bröd.
 
 
 
 
 

Söndagsfrukost med nybakt bröd.

Det finns inget bättre än en härligt slapp söndagsmorgon. Sådana dagar gillar jag att äta frukost, och myser gärna till det lite extra med nybakt bröd toppat med god marmelad och ost. Det här brödet är superlätt att göra och smakar fantastiskt gott. Som grädde på moset tar det max 30 minuter från att de första ingredienserna har blandats, till det är klart att njutas!
 
Frukostbröd, 6-8 bitar
4 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
1/2 tsk salt
1/2 msk bikarbonat
2 msk honung
3 dl vatten
2 msk solroskärnor
2 msk pumpakärnor
 
Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt. Ställ ugnen på 200 grader. Blanda med hjälp av en gaffel allt mjöl, salt och bikarbonat i en skål. Rör sedan ner honung och vatten och blanda noga till en jämn smet. Häll smeten mitt på bakplåtspapperet och strö över solros- och pumpakärnor. Grädda i mitten av ugnen ca 10-15 minuter.
 
Låt brödet svalna lite innan det är dags att skära upp i bitar och hugga in!
 
 

Ska det vara lite olja i kaffet?

Spontant säger du kanske nej. Och jag kan inte klandra dig. Om någon hade frågat mig samma sak för bara ett halvår sedan, hade jag förmodligen skrattat rakt ut. Idag kan jag dock säga att jag nästan är beroende av en tesked olja i mitt thé eller kaffe varje morgon. Det duger inte med vilken olja som helst, utan ekologisk kallpressad kokosolja ska det vara.
 
Faktum är att kokosolja är bra till en hel del saker. Här, här och här  samt på nätet i största allmänhet hittar du massor av matnyttig information. Själv dricker jag oljan i varm dryck för att energiboosta min morgon, samt hålla matsmältningen på en bra nivå under dagen. Det funkar alldeles ypperligt för mig och jag gillar den skarpt. 




Kikärtsgryta med sting.

Igår inleddes helgen med en mustig kikärtsgryta som till och med fick mitt kära matvrak till sambo att baxna. Jag kunde inte hålla mig ifrån att lägga ut bilden på Instagram redan igår.  Den här morgonen bjussar jag även på receptet. 
 
En näve ruccola och ett gott bröd, gärna surdegsbröd, är de enda tillbehör som behövs för en synnerligen god och njutbar fredagsmiddag!
 
Kikärtsgryta med sting, 2-3 personer:
3 st vitlöksklyftor
1 st röd paprika
1 burk kikärter
500 gram krossade tomater
1 dl kranvatten
1 st grönsaksbuljongtärning
1-2 msk chiliflakes
2 msk torkad persilja
1 msk olivolja till stekning
2 nävar ruccola
ev 2 portioner matvete eller bulgur
 
Skölj och hacka paprikan i ganska stora bitar, och skala vitlöken. Värm olja i en gryta, pressa ner vitlök och bryn tillsammans med paprika ca 2-3 minuter. Rör ner kikärter (häll av spadet först) och krossade tomater, tillsätt buljongtärning, chiliflakes och persilja. Låt puttra under lock på låg värme i ca 20 minuter. Rör om då och då. Om en riktigt stabbig måltid önskas, koka matvete eller bulgur enligt anvisning på förpackningen medan grytan puttrar.
 
 
 
 
 

Kebabtallrik med goda tillbehör.

Jag upphör aldrig att förundras över hur mycket gott man kan göra utifrån en sådan vanlig produkt som köttfärs.
 
I tisdags förberedde jag kebabrullen, och i onsdags knåpade jag ihop en grym kebabtallrik med egenhändigt komponerade såser. 8 av 10 var sambons betyg, vilket inte alls är illa med tanke på att, enligt hans mening, en riktigt suverän kebabtallrikkräver en riktigt stabbig och fet sås. Det här är således regelrätta lightprodukter i förhållande till vad hans smaklökar är vana vid. Men med det är iallafall mitt midjemått belåtet!
 
Kebabrullen kommer från den fantastiska matbloggerskan Zeina Mourtada. Receptet är superenkelt och med hjälp av Zeinas bilder går det knappast att misslyckas. Rekommenderas! Såserna är dock mina egna skapelser, och de funkar bra till kebab likväl som till tacos. Vi åt kebab och sås tillsammans med klyftpotatis, fefferoni och den sallat som för tillfället fanns hemma. Very very yummie.
 
Vitlöksås:
1 dl turkisk yoghurt
2 st vitlöksklyftor
1 tsk vitlökspeppar
1 tsk flytande honung
 
Skala och pressa vitlöken i en skål. Rör ihop med övriga ingredienser och låt stå i kylen ca 30 minuter.
 
Stark tomatsås:
2 st medelstora tomater
1 msk persillado
1 tsk vitlökspeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk chiliflakes
ev en nypa salt
 
Kör tomaterna släta i en mixer. Häll i en skål, blanda ner övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylen ca 30 minuter. 
 
 
 
 



Ugnsbakad paprika med köttfärs.

Efter höstens bravader är jag fortfarande ganska mättad vad gäller pasta med köttfärssås, vilket i sin tur har stimulerat min kreativitet i köket. Köttfärs går faktiskt att variera i det oändliga, bara man tillsätter någon deciliter fantasi. Det här receptet blev supergott och rekommenderas verkligen!
 
 
Ugnsbakad paprika med köttfärs, 2 personer:
2 st avlånga spetspaprikor
300 gram köttfärs
1 msk matolja
1 msk vitlökspeppar
1 tsk salt
1 msk paprikapulver
1 krm chilipeppar
1 msk gurkmeja
1 msk basilika
4 skivor ost
 
Sätt ugnen på 225 grader. Dela paprikorna och smörj in dem med olja och vitlökspeppar. Lägg i en ugnsform och baka i mitten av ugnen ca 25 minuter.
 
Under tiden, stek köttfärs tillsammans med salt, paprikapulver, chilipeppar, gurkmeja och basilika. När paprikorna är mjuka, ta formen ur ugnen. Fyll paprikorna med köttfärs, toppa med ostskivor och gratinera i mitten av ugnen ca 10 minuter till.
 
Klart att servera!
 
 

Paolos kapris- och tomatsås på vegetariskt vis

Efter helgerna, fyllda till bredden med fett matfrosseri och sötsliskiga godsaker, är det nu dags att ta tag i kosthållningen igen. Jag känner mig riktigt sugen på krispiga grönsaker och god frukt, vilket förhoppningsvis kommer att göra susen för mitt nu något tilltagna midjemått.
 
Den här pastan är både fräsh och nyttig, och den har en av mina vegetariska vänner introducerat för mig. Den är helt suverän förutom att den i Paolo Robertos ursprungsrecept innehåller sardeller, vilket på grund av fiskallergi tyvärr inte funkar hemma hos oss. Jag har således gjort om den bara lite så att den numera är helt vegetarisk. Tro mig, den här rätten är en keeper!
 
Paolos kapris- och tomatsås på vegetariskt vis, 2 personer
250 gram coctailtomater
1/2 dl olivolja 
2 msk flytande margarin
2 st vitlöksklyftor
1 st liten färsk chili
1 dl urkärnade svarta urkärnade oliver
1,5 msk kapris
ev 2 msk hackad färsk persilja
spaghetti för två personer
 
Skär tomaterna i två delar och skala vitlöken men hacka den inte. Dela chilin på längden och ta ur kärnorna (spara gärna i en liten skål för att sedan odla egna). Finhacka kapris och oliver, men blanda inte ihop. Värm olja och flytande margarin i en stekpanna. Lägg ner de hela vitlöksklyftorna, chili och 1/2 msk kapris i stekpannan och bryn i ca 5 minuter. Ta därefter upp chilin ur pannan. Lägg i oliverna, resterande kapris samt tomaterna med skärsidan nedåt i pannan. Låt puttra på låg värme i ca 20 minuter, rör om då och då men var försiktig så att tomaterna behåller sin stuns och inte mosas.
 
Under tiden, koka pastan enligt anvisning på förpackningen. När pastan är klar, häll av vattnet och rör försiktigt ner pastan i stekpannan. Vid servering, toppa gärna med hackad persilja.
 
 
 

Instagram
RSS 2.0