Sunkig citron ger stylade fötter.

Citroner är riktigt bra saker. Vi köper ofta en hel påse och använder dem till allt från att spicea upp bordsvattnet till att koka förkylningskurer. Även de citroner som känns mjuka och trista går alldeles utmärkt att använda istället för att slänga. Lägg dem skivade i ett fotbad och njut i någon halvtimme. Fötterna blir över förväntan mjuka och fräscha. 
 
För extra boost om man sedan vill göra pedikyr - gnid en citronskiva över tånaglarna och låt sitta i några minuter. Nagelbanden blir mjuka och superlätta att peta upp med en bomullstops.
 
 
 

Två burkar ekologiskt läppbalsam inom loppet av en kvart.

Jag har alltid gillat fina småburkar, och genom tiderna har därför gärna köpt cerat i just sådana. När ceratet tagit slut, har jag ofta sparat de fina burkarna och använt dem som förpackning för hudkrämer vid kortare resor. Två av dem har jag nu dock uppgraderat till läppbalsamburkar. För till min stora förtjusning kan jag nu presentera ett ypperligt recept på eget läppbalsam!
 
Efter lite googling på nätet hittade jag flera bra recept, bland annat det här från Evelinas ekologiska. Hade sedan tidigare ett paket bivax hemma, så en regnig helg i stugan tog jag tillfället i akt att knåpa ihop mitt första egna cerat. Tyvärr blev det alldeles för hårt för min smak, så jag smälte helt sonika om rubbet. Den här gången med betydligt mer olja, vilket resulterade i två små burkar med ljuvligt läppcerat. Jag kommer garanterat inte att använda fabriksproducerad läppgucka någonsin mer i hela mitt liv. 
 
Läppbalsam, två små burkar
10 gram bivax
3 msk ekologisk kallpressad kokosolja
3 msk ringblomsolja
 
Fyll en kastrull till 3/4 med vatten och koka upp. Ställ ett keramik- eller stålkärl i kastrullen (en oöm djuptallrik går bra). Lägg ner bivax, kokosolja och olja. Rör om med en visp tills allt har löst sig, ca 10 minuter. Häll upp blandningen i burkarna, låt svalna och stelna ordentligt. Klart!
 
 
 
 

Krämig pytt med salami och höstens guld.

Eftersom vi inte har stängt stugan ännu, kör vi ständigt fram och tillbaka med prylar, tvätt och mat. För det mesta brukar jag ha hyfsat god koll, men ibland händer det att vi inte har en susning om vilka livsmedel som befinner sig var. Köpte vi en ny ost till stugan eller tog vi hem den? Mejerivaror och flingor, hur var det med det? Och exakt vad har vi numera i frysen?
 
Ett sådant tillfälle uppstod efter senaste helgen när middag skulle tillagas här hemma i la stada. Varken jag eller min ärade sambo hade tid att handla, så väl hemkommen efter en lång arbetsdag fanns inget annat alternativ än att försöka skruva upp fantasin och kreativiteten på max. Efter att nogsamt ha botaniserat kyl och frys, fann jag till min förtjusning tillräckligt många ingredienser för att kunna sno ihop en krämig pytt. Den här rackaren blev supergod och rekommenderas varmt, som lyxig vardagsmiddag likväl som dagen efter i lunchlådan.
 
Krämig pytt med salami och kantareller, 2 personer
4-5 st medelstora potatisar
1 msk kokosolja (oliv- eller rapsolja går också bra)
1 tsk salt
1 msk vitlökspeppar
1 msk paprikapulver
2 dl creme fraiche
ca 100 gram salami i bit
2 dl förvällda kantareller
1 msk smör/stekolja
ev persilja, färsk eller torkad
 
Sätt gallret i mitten av ugnen och ställ temperaturen på 200 grader. Skala potatisen, skiva den tunt och lägg i en ugnsform. Tillsätt olja, salt, vitlökspeppar och paprikapulver. Klicka creme fraiche över potatisen och blanda väl. Ställ i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Rör om då och då. När potatisen är mjuk är den klar.
 
Efter ca 40 minuter, tärna salami och stek tillsammans med kantarellerna. Lägg upp potatisen på tallrikar, och toppa med salami och kantareller. Extra snyggt blir det med lite persilja som garnering. Bon apetit!  
 
 
 
 

Instagram
RSS 2.0