Chili sin carne med sojafärs.

För ett par veckor sedan köpte vi en kilospåse med sojafärs, helt i enlighet med vår intention att dra ner på köttkonsumtionen på vardagarna. Eftersom sojafärsen är GMO-fri men inte helt ekologisk, stod vi något ambivalenta på affären och funderade lite innan påsen hamnade i korgen. Grundinställningen är fortfarande att ekologisk kost är det bästa och soja i kosten är ganska omdiskuterat, men eftersom vi äter väldigt varierat och inte använder soja i övrigt så har vi valt att köra på den här färsen emellanåt till vardags. Tänker att det knappast kan vara värre än det processade och transfettstinna gottgott jag ibland smäller i mig. Skulle dock vara intressant att höra Din uppfattning om detta, så berätta gärna i kommentarsfältet!
 
Iallafall, om man önskar en mer vegetarisk vardag med sojafärs så blev det här receptet jättebra. Kan ärligt talat säga att jag inte märker någon större konsistens- eller smakskillnad versus vanlig köttfärs. Soja eller ej, det här är enligt min mening ett ypperligt komplement till den vardagliga kosten.
 
Chili sin carne, 2-3 personer
2 dl torkad sojafärs
5 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
1 msk rapsolja
3 st vitlöksklyftor
1 burk blandade bönor
1 tsk salt
1 msk vitlökspeppar
1 msk paprikapulver
1 msk tomatpuré
1/2 dl vatten
4 msk torkad basilika
ev matvete som tiillbehör (kokas i enlighet med förpackningen)
 
Koka upp vatten i en kastrull. Häll ner sojafärsen, smula ner buljongtärningen och låt puttra i ca 10 minuter. Rör om så att buljongen löses upp. Slå av plattan och låt svalna lite under lock.
 
Under tiden, skala och finhacka vitlök. Värm olja i en stekpanna och fräs vitlöken på låg värme ett par minuter. Häll vattnet ur färskastrullen och stek ihop färsen med vitlöken, salt och peppar. Blanda ner bönorna, paprikapulver, tomatpuré, basilika och vatten. Låt puttra i ca 20 minuter.
 
Chilin är jättegod att äta som den är, men om man vill dryga ut portionerna lite så är matvete ett gott tillbehör.
Smaklig spis!
 
 
 
 

Kycklinglasagne med vitlök och kapris.

Den sista kycklingfilén och resterande kapris i burken fick i lördags ett värdigt slut. Även om det är ganska triggande för fantasin att skapa middagar genom att äta ur frysen, börjar jag nu längta efter att få bunkra upp igen. Idag levereras äntligen vår nya kyl och frys, och eftersom vi i princip inte har någon mat kvar nu har jag funderat på att köra en favorit i repris under mars månad. Det skulle vara gynnande för både plånbok och midjemått, och jag återkommer förhoppningsvis till det - bara jag får Kungen med på tåget. 
 
Kycklinglasagne med vitlök och kapris, 2-3 personer
1 st kycklingfilé 
400-500 gram krossade tomater
5 msk kapris
3 st vitlöksklyftor
ca 100 gram ruccolamix eller bladspenat
6-8 lasagneplattor
1 msk vitlökspeppar
1 tsk salt
2 msk rapsolja
6-8 skivor ost
 
Sätt ugnen på 200 grader med gallret i mitten. Skär kycklingen i tunna skivor max 0,5 cm och förstek i en stekpanna med höga kanter tillsammans med 1 msk olja på medelvärme, ca 10 minuter. Salta kycklingen på båda sidor. Under tiden, finhacka vitlök tillsammans med kapris till en röra. Tag kycklingen ur stekpannan, häll i resten av oljan och bryn röran på låg värme ett par minuter. Häll ner krossade tomater och vitlökspeppar, rör om och låt puttra till sås på medelvärme ca 10 minuter till. 
 
Smörj en rektangulär ugnsform med lite olja, och häll 1/3 av tomatsåsen i botten. Bred ut hälften av sallaten, och lägg på ett lager lasagneplattor. Fördela all kyckling jämnt i formen, lägg på resten av sallaten och 1/3 av tomatsåsen. Lägg på ett andra lager lasagneplattor, häll över resterande tomatsås och toppa med några skivor ost. In i ugnen ca 30-40 minuter, och servera därefter genast. 
 
 
 

Rommarinerad kiwi med glass.

 
Kylhaveriet i måndags förde med sig lite problematik vad gäller storhandling och gängse matförvaring. Mjölk, smör och ost står nu i kylväskor på balkongen, och jag är tacksam över att vi inte befinner oss i vare sig ett iskallt januari eller ett stekhett juli. Frysen sköter sig fortfarande som den ska, vilket resulterade i en god dessert i fredags.
 
Vi hade kvar två stycken kiwi sedan förra helgens firande, då min käre fader förärades med min gudomligt goda och äggfria smörgåstårta. Kiwin hade nu dock börjat mjukna något, och i min värld är de då perfekta att marinera i rom eller använda i smoothies. Den här helgen fick det bli det första alternativet. Mums!
 
Rommarinerad kiwi, 2 personer
2 st kiwi
1 msk mörk rom
 
Skala kiwin och skär den i mindre bitar. Lägg i en skål, häll över rom och rör om. Låt stå kallt tills det är dags för servering. Passar utmärkt till vaniljglass eller vaniljkvarg. Supergott!
 
 
 

Stort tack, fler kommentarer och världens godaste grönpepparsås!

Nu var det verkligen längesedan jag gav ifrån mig ett livstecken, hela två veckor närmare bestämt. Vill därför börja med att tacka alla er som ändå ofta är inne på min blogg. Det är roligt att ni finns, även under de perioder när jag inte hinner med mer än mig själv. Snart sätter dock årets Blogg100 igång igen och jag tänker vara med även denna gång, så då blir det åka av. Förra året kastade jag in handduken efter inlägg nummer 59, den här gången tänker jag ta mig betydligt längre och kanske till och med hela vägen. Om ni så vill, kommentera gärna under den perioden. Jag blir så glad och sporras av input, sådant gör mer för motivationen än vad man kanske tror! Själv tänker jag också bli bättre på just det där. That goes nämligen both ways, folks. 
 
Anledningen till två veckors tystnad stavas sociala sammanhang och mycket jobb. Har haft middagsdejt med goda vänner från förr, avdelningsmöte med tillhörande restaurangbesök, samt har haft rediga arbetsdagar som ibland nästan har sträckt sig dygnet runt. Förra helgen kidnappade vi min käre far som i veckan fyllde 70. En mysig dag med härliga aktiviteter och passande avslut på anrika Eriks Gondolen. Däremellan har jag försökt sova så mycket som jag bara har kunnat.
 
I måndags pajade vårt kylskåp, och efter det har vi mestadels ägnat oss åt att äta ur frysen i väntan på den nya som kommer nu på tisdag. Våra kylvaror står för närvarande i en kylbox på balkongen, och vi ser till att bara fylla den med mjölk och smör och annat basic som vi verkligen behöver på en daglig basis. Behöver jag tillägga att kylskåpsraset tog udden av min kreativitet i köket den här veckan?
 
Nåväl, det börjar bli hög tid för dagens recept. Igår lagade jag biff med stompad potatis och världens absolut godaste grönpepparsås. Den är barnsligt snabb och enkel att göra, och jag tror att jag har skrivit om den förut. Dock är den så fantastisk att den förtjänar ytterligare ett eget inlägg. Den  passar utmärkt till allt vad heter nöt- och fläskkött, och är i princip beroendeframkallande. 
 
Grönpepparsås, 2 personer
1/2 dl hel grönpeppar
2 dl creme fraiche
1 st köttbuljongtärning
 
Krossa grönpeppar fint i en mortel. Blanda med creme fraiche och köttbuljongtärning i en liten kastrull. Koka upp under omrörning, ca 5 minuter. Servera genast, och njut!
 
 
 
 
 

Egen ekologisk hudkräm

Det senaste halvåret har jag gjort min egen hudkräm, och tro mig när jag säger att den är något av det bästa jag vet. Huden blir supermjuk, doftar gott, och det är inte det minsta krångligt eller tidskrävande. Inom loppet av en halvtimme har du en burk som räcker i ca två månader. Konsistensen blir lite smörig, och bokstavligt talat smälter in i huden. Helt underbart!
 
Receptet har jag fått från suveräna Lisen Sundgrens bok Lisens Örtspa, och därefter har jag gjort om det lite för att det ska passa med de ingredienser jag ofta har hemma. Tyvärr finns inte boken i handeln längre, men nästa gång du är på loppis så rekommenderar jag att hålla utkik efter den.
 
Bivax hittar man i hälsokostbutiker eller på nätet. Rosenvatten och ringblomsolja finns i vanliga matvarubutiker såtillvida att man inte vill göra dem själv.
 
1 burk, ca 400 gram
1,5 dl rosenvatten eller vanligt destillerat vatten
40 gram ekologisk kallpressad kokosolja (ca 2 msk)
1,5 dl ringblomsolja (vanlig rapsolja funkar också)
20 gram ekologiskt bivax
 
en liten kastrull till rosenvatten
en kastrull till vattenbad
ett passande kärl att smälta fett och bivax, helst ett som går att vispa i (OBS! Ej plast!)
1 st stektermometer
1 stavmixer
en sked att röra med
en väl rengjord glasburk med lock, ca 400 gram
 
Häll rosenvatten i en liten kastrull och koka upp, ca 1 minut. Låt stå och svalna under lock. Fyll den andra kastrullen till hälften med vatten och sätt plattan på låg- till medelvärme. Lägg bivax, ringblomsolja och kokosolja i smältkärlet och placera över vattenkastrullen. Rör om med en sked tills allt har smält ihop, ca 10 minuter. Ta bort skålen från vattenbadet och låt svalna något.
 
Mät växelvis temperaturen på rosenvattnet och oljeblandningen. När båda når ca 45 grader, häll försiktigt ner rosenvattnet i oljeblandningen, rör samtidigt om med en sked. När allt är blandat, kör med stavmixern i ca 5 minuter så att blandningen får en krämliknande konsistens.
 
Pytsa över i en väl rengjord burk, låt svalna och ställ sedan i kylen. För att inte få bakterier i burken, ta upp krämen med en sked när du ska smörja in dig. Förvarat i kylskåp håller min kräm sig i åtminstone 2 månader.
 


 
 

Vegetarisk lasagne med halloumi och bladspenat.

Emellanåt ser vi över vårt vardagliga leverne, min Kung och jag, och gör utifrån det olika medvetna val. Det har under åren resulterat i att vi numera håller oss till ekologiska varor, och i princip aldrig slänger rester. Vidare är köket och resten av hemmet plastbantat, och vi föredrar att undvika skadliga kemikalier i mesta möjliga mån. Nu har vi även bestämt oss för att reducera köttkonsumtionen här hemma under vardagarna. Något som vi anser är bra för både miljö och plånbok. Dock har jag insett att även om vi redan äter mycket vegetariskt, så är det här med festliga köttfria rätter ett oskrivet blad i min bok. 
 
Förra helgen hade vi goda vänner på besök, och då blev mitt svarta hål ännu mer tydligt. Givetvis ville jag bjuda på något riktigt gott, och eftersom min vän är vegetarian fick det bli ett par slagningar på nätet innan jag hittade något som verkade både smarrigt och festligt. Det här receptet hittade jag på Ica buffé, och tro mig när jag säger att det blev en fullträff! I princip har jag gjort det i sin helhet. Dock har jag undvikit extra salt, lagt till angiven mängd vitlökspeppar och använt mig av färsk bladspenat istället för fryst. Vegetarian eller ej, det här receptet rekommenderas!
 
Vegetarisk lasagne med halloumi och bladspenat, 4 personer
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
2 msk ketchup eller tomatpuré
500 gram krossade tomater
1 tsk flytande honung
1 st grönsaksbuljongtärning
1 msk vitlökspeppar
2 msk hackad färsk timjan (eller 1 tsk torkad)
4 dl vatten
ca 140 gram färsk bladspenat
2 st förpackningar halloumiost, ca 400 gram totalt
200 gram lasagneplattor, ca 10-12 stycken
2 dl pumpakärnor
1,5-2 dl riven ost
eventuellt färsk timjan till garnering
 
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och finhacka lök och vitlök. Värm rapsolja i en stor stekpanna och bryn löken på medelvärme i ca 3 minuter. Om du har färsk timjan så hacka den nu. Rör sedan ner krossade tomater, ketchup, honung, buljongtärning, vatten, vitlökspeppar och timjan. Blanda noga och låt puttra i ca 5 minuter. Blanda försiktigt ner all bladspenat i stekpannan, och låt puttra ett par minuter till.
 
Medan tomatsåsen puttrar, skär halloumin i tunna skivor. Häll 1/3 av tomatsåsen i en ugnsform med höga kanter ca 20*30 cm. Lägg på ett lager lasagneplattor, strö över hälften av pumpakärnorna och toppa med hälften av halloumiskivorna. Gör om samma procedur igen med 1/3 tomatsås, lasagneplattor, de sista pumpakärnorna, samt resten av halloumin. Lägg på ett tredje lager pastaplattor och häll över det sista av tomatsåsen. Toppa med riven ost, och gratinera i ugnen ca 20 minuter.
 
Garnera gärna med några kvistar färsk timjan innan servering. En enkel sallad på tomater och bladspenat passar bra som tillbehör om så önskas. 
 



Grekisk kleftikos i lergryta.

För er som följer mig på Instagram är det säkert inte någon nyhet att vissa saker jag lägger upp dröjer någon dag eller tre innan de presenteras här på bloggen. Hela januari, och även nu i februari för den delen, har nämligen stort fokus legat på jobb till följd att vissa kvällar varken orkar eller hinner jag med att skriva något. Vissa perioder är bara sådana, och jag kommer att ta igen inläggsfrekvensen när allt väl har lugnat ner sig lite.
 
Ikväll kommer därför ett kanonrecept på det vi mumsade i oss i fredags, Kungen och jag. Grekiskt på mitt sätt när det är som bäst. Har man ingen lergryta kan man såklart steka godsakerna i en vanlig ugnsform med folielock. Resultatet blir inte lika saftigt och man måste röra om i formen emellanåt, men självfallet är det svårt att misslyckas totalt med de här magiskt goda ingredienserna.
 
Ett bra tips är att skära upp alla ingredienser innan du börjar. Det blir verkligen betydligt enklare så.
 
Grekisk kleftikos i lergryta, 3-4 personer
4-6 st potatisar
200 gram zucchini (en liten)
300 gram aubergine ( en liten)
5 st hela vitlöksklyftor 
10 st coctailtomater
400 gram fläskkarré, bitar skurna ca 2*2 cm
1 tsk salt
1 msk vitlökspeppar
1 msk torkad timjan
1/2 citron skuren i skivor
saften från resterande 1/2 citron  
1/2 dl vatten
200 gram fetaost, bitar skurna ca 1,5*1,5 cm
färsk timjan till garnering
 
Lägg lergrytan i blöt, ca 15-30 minuter. Skär potatis, zucchini och aubergine i centimetertjocka bitar. Lägg i grytan, och krydda med torkad timjan & halva mängden salt och peppar. Stick ner vitlöksklyftorna bland grönsakerna. Pressa över saften från ena citronhalvan, häll på vatten och rör om.
 
Sprid ut köttbitarna ovanpå grönsakerna, salta och peppra. Placera ut hela cocktailtomater och citronskivor på köttbitarna, och om så önskas toppa med några färska timjankvistar.
 
På med locket och ställ grytan i en kall ugn. Sätt temperaturen på 180 grader. När potatisen har mjuknat, dvs efter ca 1,5 timme, lägg på fetaosttärningar i grytan. Låt stå i ugnen utan lock ca 15-20 minuter så att fetaosten får färg. 
 
Garnera med färska persiljekvistar innan servering.
 
 


 

Hemmagjorda våtservetter

 
Det är ett drygt år sedan vi satte igång med Projekt kemikaliebantning här hemma. Bland annat gör jag numera eget läppbalsam, egen deodorant och egen hudkräm. Ett roligt pyssel som även är bra för hälsa och miljö, kan knappast bli bättre!
 
Senaste tillskottet i badrummet är en fin burk innehållandes hemmagjorda våtservetter. Så lätt att göra, och faktiskt dessutom grymt bra!
 
Recept:
4 dl vatten
1/2 dl ekologisk kallpressade kokosolja
1/4 dl rengöringsmjölk (jag har använt Urtekrams ekologiska rengöringsmjölk)
 
Placera en rulle hushållspapper i en glas- eller stålburk i lämplig storlek. Om så behövs, skär av hushållspappersrullen till en längd som passar burken.
 
Värm vatten i en liten kastrull till ca 26 grader och klicka ner kokosoljan. Rör om med en sked tills oljan har smält. Ta kastrullen från plattan och rör ner rengöringsmjölken. 
 
Häll ner vätskan i burken över hushållspapperet. Låt vätskan dra i ca 5 minuter. Den vätska som är kvar ska hällas i hushållssoporna eftersom kokosolja kan orsaka stopp i avloppen.
 
Ta försiktigt bort rullen från papperet. Dra upp en flik papper, och voilà - en burk kemikaliefria våtservetter!
 



Instagram
RSS 2.0