Kungens chili con carne.

Vissa kvällar vill man bara åka hem och dra något gammalt över sig. Den här veckan har stundtals slagit åt det hållet för mig. Kan därför inte nog beskriva den ljuvliga känsla som infinner sig när man trött öppnar dörren, slänger av sig datorväskan i hallen - och möts av härligt mat-os från köket. Den här middagen är en av min käre sambos paradrätter. Den inmundigade jag med glädje i onsdags.  
 
Chili con carne, 2-3 personer
150 gram köttfärs
1 st gul lök
4 st vitlöksklyftor
1 burk blandade bönor, ca 400 gram
10 st coctailtomater
färsk basilika
salt
vitlökspeppar
chilipulver
 
Skala och hacka både gul lök och vitlök samt skär tomaterna i fyra delar. Stek sedan färsen, lägg ner löken i pannan efter en stund, och krydda med salt och allsköns peppar. När färsen börjar bli klar och löken fått lite färg, häll spadet från bönorna i slasken och häll därefter ner bönorna i stekpannan. Lägg ner tomaterna och låt chilin puttra ihop sig i ca 10 minuter under omrörning. Smaka av med mer salt och peppar, och toppa gärna med färsk basilika innan servering.
 
Vill man kan man givetvis komplettera med en skål ris, men rätten smakar verkligen finfint även utan tillbehör.
 
 
 
 

Rosé mitt i vintern.

Den här funkar fint både varm som kall, och passar till allt - kött, fisk, kyckling eller varför inte ringlad över en enkel sallad. Ingen mening med att krångla till det. Gör bara!
 
Rosépepparsås, 3 dl
3 dl lätt creme fraiche
1 st buljongtärning (spelar ingen roll vilken sort)
2 msk hela rosépepparkorn
 
Krossa rosépepparkornen till fint pulver i en mortel. Värm creme fraiche i en kastrull, smula ner buljongtärningen och vispa tills tärningen är smält. Häll ner mald rosépeppar och koka upp under omrörning.
 
Klart på ca 10 minuter, endast 160 kcal per dl!
 
 
 
 

In da Club.

Ibland har man bara trista ingredienser i kyl och skafferi. Tror man iallafall. Ty för det mesta går det alldeles utmärkt att fixa ihop något gott på ingenting - bara man lägger till lite fantasi i recepten.
 
På så sätt kom kvällens middag till. Endast 340 kcal per sandwich, vilka sammantaget tog mig mindre än 15 minuter att komponera ihop.
 
Husets Club Sandwich, 2 personer
6 st skivor vanligt långfranska
1 st kycklingfilé
1 dl matlagningsyoghurt
2 msk Thai sweet chili sauce
4 st broccolibuketter
flytande margarin till stekning
salt
peppar
 
Ställ ugnen på 175 grader. Lägg bröden på en ugnsplåt och sätt in den i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Skär kycklingen i 2-3 mm tunna skivor. Bryn matfett i en stekpanna och stek kycklingen på båda sidor. Salta och peppra efter smak och tycke.
 
Medan kycklingen steks, skär broccolibuketterna i två delar. Blanda noga ihop yoghurt och sweet chili sauce i en skål. Tag ut bröden och bred ett lager yoghurtchilisås på första brödet och lägg även på broccolin. Lägg på det andra brödet, bred ett till lager yoghurtchilisås på det. Toppa med kyckling, ringla över lite mer sås, och lägg slutligen det sista locket på din sandwich. Klart!
 
Givetvis kan man med fördel komplettera med pommes frites. Ikväll nöjde vi oss dock med varsin majskolv som tillbehör. Very, very nice!
 
 
 
 
 
 
 

Instagram
RSS 2.0