Konsten att dölja fula mattskarvar i badrummet.

Det är inte vi som har byggt vårt sommarställe, och ibland märks det verkligen. Ta till exempel badrummet, där korkmattans skarvar är klippta i samma stil som ett mosaikbord. Skarvbitar överallt, med andra ord. Vår plan är inte att göra om badrummet iår, så därför har vi låtit saken bero.
 
I helgen tröttnade jag dock på att se eländet under tvättstället. Därför tog jag helt sonika en liten badrumsmatta från IKEA med gummerad undersida. Utan större svårigheter klippte jag ett rakt snitt från kanten och in mot varje vattenledning. När jag nått önskad längd på snitten, klippte jag en liten fyrkant för att så obemärkt som möjligt kunna passa in rören.
 
Ett superenkelt knep, som effektivt skyddar golvet från vatten och huvudet från migrän.
 
 
 
 
 

När trista rester blir lyxig fylld paprika.

Efter alla dessa stughelger med middagsbjudningar och lunchande vänner på besök, börjar vi nu få svårt att hålla reda på vad som finns i respektive kyl och frys. Det är i sig ett härligt lyxproblem, men den här veckan skapade bristen av råvaror lätt förvirring i vår vardag hemma i stan. Det enda som fanns att tillgå var nämligen en liten lök som sett sina bästa dagar, ett paket fetaost, tre smått skrumpna potatisar, en lätt mjuknad paprika samt pyttelite köttfärsrester sedan helgen. Vid första anblicken kanske inte de mest upphetsande ingredienserna, must say.
 
Jag är dock som bekant inte förtjust i att slänga mat, utan brukar istället försöka koka soppa på en spik när så krävs. Så gjorde jag således även den här gången. Resultatet blev faktiskt grymt gott. Det är inte klokt vilka fina rätter man kan sno ihop om man bara tillsätter lite av sin fantasi också.
 
Fylld paprika, 2 personer
1 st paprika
100 gram rester av köttfärs
1 liten röd lök
1 paket fetaost
3 st medelstora potatisar
1/2 dl vatten
1/2 st köttbuljongtärning
1 msk torkad basilika
 
Sätt ugnen på 200 grader med gallret i mitten. Skala och skiva potatisarna tunt, lägg dem i en stor ugnsform. Häll över vatten och smula ner buljongtärningen. Stek i ugnen i ca 20 minuter.
 
Medan potatisen steks, dela paprikan på mitten. Stek löken (om du inte redan har lök i dina köttfärsrester), och tärna fetaosten. Blanda ihop med köttfärsen, och fyll sedan paprikorna till bredden. Toppa med basilika.
 
Tag ut ugnsformen och placera även de fyllda paprikorna däri. Ställ in ugnsformen igen, ca 15 minuter. När potatis och paprika känns mjuka är rätten klar.
 
 
 

Myrbekämpning på ett miljövänligt sätt.

Luften börjar äntligen dofta sommar och i vanlig ordning flyr vi stan så snart vi kan, min ärade sambo och jag. Vår tillflykt tar vi till lantstället i Östergötland, en underbar plats där vi båda kan slappna av efter en hektisk vecka.
 
Vanligtvis är vårt lilla hus fritt från kryp, men den här försommaren har en hel myrkoloni anammat vår vackra altan. Vi har således ägnat flertalet timmar åt att hälla ut skållande hett vatten samt skura inomhus med såpvatten. Till viss del har det hjälpt och antalet myror har reducerats kraftigt, speciellt inomhus. Dock inte tillräckligt enligt min sambo.
 
Eftersom vi inte är förtjusta i giftiga bekämpningsmedel, bestämde vi oss för att testa ett alternativt tips. Inhandlade tre stora flaskor Fun light, och hällde ut dessa outspädda någon decimeter från huset där myrorna främst florerade. Tydligen ska aspartanet verka som ett naturligt gift som myrorna gärna tar med sig hem till stacken. Vi var båda något skeptiska från början, men kan nu skriva under på att metoden funkar alldeles utmärkt. Helgen efter tilltaget, var samtliga myror som bortblåsta.
 
Så folks, ett tjugotal kannor varmt vatten över myrvägarna, såpvatten på parketten samt tre flaskor outspädd Fun light är den miljövänliga hemligheten till en myrfri altan och ett myrfritt hem i övrigt.
Lycka till!
 
 

Gräddglass.

Den här glassen är galet god, och superenkel att göra. Som grädde på moset kan man förvara den länge i frysen utan att det blir skinn på den. Perfekt att ha hemma när man får oväntat semesterbesök!
 
Tina Nordström har en variant med lemoncurd som jag har testat göra tidigare, och den blir himmelskt god. Har man inte lemoncurd hemma, kan man självfallet blanda i frukt, kakor, hackad choklad eller vad man vill i glassen. Personligen gillar jag glassen precis som nedan, och toppar istället med extra gottgott innan servering.
 
Gräddglass, ca 6 personer
5 dl vispgrädde
1 dl sötad kondenserad mjölk
 
Vispa grädden krämig men lös. Häll i kondenserad mjölk och vispa lite till så att ingredienserna blandas väl. Häll i en form, och låt stå i frysen i minst fem timmar. Klart!
 
Innan servering, låt gärna glassen stå framme och tina till sig under ett par minuter. På så sätt blir det lättare att få den ur formen.
 
 
 

Fyllda burgare i ugnen.

Jag har sneglat på beer can burgers ett tag nu, och förra helgen gjorde jag slag i saken. Eftersom vi befann oss i stugan, min ärade sambo och jag, bestod som vanligt den största utmaningen av att lyckas laga god mat med minsta möjliga diskberg som följd.
 
Jag löste det genom att steka mina fyllda burgare i samma form som klyftpotatis i ugnen. Tillbehören bestod av en näve bladspenat, bearnaisesmör och enkel tomatsallad. En perfekt rätt när man inte är fler än två, och den lagar sig själv i ugnen inom loppet av en timme.
 
Ett tips - ölburk och bacon behövs sannerligen inte. Burgarna blir goda ändå.
 
Fyllda burgare, 2 personer
500 gram köttfärs
3 msk persillada
1 msk vitlökspeppar
1/2 dl finhackade champinjoner
1 dl grovriven lagrad ost
olja till ugnsformen
 
Sätt ugnen på ca 180 grader. Blanda köttfärs, persillada och vitlökspeppar i en skål. Dela köttfärssmeten i två delar, rulla till bollar och lägg i mitten av en smord ugnsform. Forma bollarna till "skålar" med ca 1,5 cm tjocka väggar och botten.
 
Skölj och finhacka champinjonerna, och rör ihop med 1/2 dl ost. Fyll burgarna med svamp- och ostblandningen, och toppa burgarna med den resterande rivna osten.
 
Lägg klyftpotatisen runt burgarna, se länken ovan för recept. Ringla över lite olja och stek i ugnen i ca en timme. Rör om i potatisen då och då. När burgarna och potatisen är genomstekt är det äntligen dags att servera!
 
 
 
 

Kavring.

Det här receptet är för en gångs skull inte mitt, utan kommer oavkortat från ICA Buffé. Det är första gången jag har provat mig på kavringsbak, men sannerligen inte den sista.
 
Jag rörde som vanligt ihop bröddegen med hjälp av en gammaldags grovtandad gaffel, och hade lite problem att få ingredienserna jämnt blandade i bunken. Nästa gång gör jag därför endast ett bröd i taget. I avsaknad av en hushållsassistent blir det enklare så.
 
 
 
 

Vegetarisk apelsin- och löksill.

Den här godingen är både snabb och superenkel att göra. Låt den stå någon dag innan servering så smakerna hinner sätta sig ordentligt. Hos oss gick receptet väl hem, men testkör gärna i förväg ty smakerna passar de flesta men troligen inte alla.
 
Vegetarisk apelsin- och löksill, en burk:
1 st liten aubergine 
salt, 1 msk per dl kokvatten
1 st apelsin
1 st rödlök
15-20 st vitpepparkorn
1-2 msk ättiksprit 12%
2 msk socker
 
Skölj auberginen väl. Dela den på längden och skär sedan 1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i en kastrull, fyll upp med vatten och salta, ungefär 1 msk salt per deciliter vatten. Koka upp i 5-7 minuter. Tag upp auberinen ur kastrullen och låt svalna i ett durkslag. Spara ca 3 dl vatten i kastrullen.
 
Skala apelsin och rödlök, och skär i mindre bitar. Varva apelsin, lök, aubergine och vitpepparkorn i en stor burk med lock. Tillsätt ättikssprit och socker i vattenkastrullen, och koka upp under omrörning till en lag. Häll sedan lagen i burken. Låt svalna och förvara sedan i kylskåp.
 
Vid servering, lägg upp i skålar istället för att ställa fram burken. På så sätt förlängs hållbarheten någon dag eller två.
 
 
 

Vegetarisk skärgårdssill.

Såja, nu är jag tillbaka i loopen igen efter några hektiska veckor! Har laddat upp med ett gäng bilder och recept, så den här veckan kan ni se fram emot två sorter vegetarisk sill och hembakt kavring. Grymt bra för fisk-, skaldjur- och äggallergiker inför den stundande midsommarhelgen.
 
Först ut är skärgårdssillen som vi testkörde i helgen. Den blev över förväntan god, och förvillande lik orginalet. Gör den med fördel någon dag innan den ska inmundigas. Därefter håller den sig fräsch i ca 5 dagar i kylen.
 
Vegetarisk skärgårdssill, en burk:
1 st liten aubergine 
salt
2 dl creme fraiche
1 burk röd tångkaviar
2 msk finhackad rödlök
1 msk finrivet citronskal
4 msk torkad dill
1 tsk vitlökspeppar
eventuellt en extra nypa salt
 
Skölj auberginen väl. Dela den på längden och skär sedan 1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i en kastrull, fyll upp med vatten och salta, ungefär 1 msk salt per deciliter vatten. Koka upp i 5-7 minuter, häll av i ett durkslag och låt svalna.
 
Rör ihop creme fraiche, tångkaviar, finhackad rödlök, rivet citronskal, dill och vitlökspeppar i en skål. Blanda ner de kalla auberginerna, och smaka av med mer lite dill och eventuellt en extra nypa salt om så önskas. Lägg i en stor burk med lock och förvara i kylskåp.
 
Vid servering, lägg upp i skålar istället för att ställa fram burken. På så sätt förlängs hållbarheten någon dag eller två.
 
 
 

Pausar.

Kära läsare,
 
Som ni har märkt har jag tagit en bloggpaus. Efter mitt härliga skrivarretreat i Frankrike, slog ironiskt nog den ökända skrivkrampen in. Jag har således varken haft lust att vare sig blogga, instagramma eller skriva mer på min kommande roman. Därav min tystnad. 
 
Nu är dock sommaren igång, och jag har tagit flertalet bilder av både grillmenyer och vardagsmat. Min förhoppning är att inom kort åter känna lust att skriva, och då kommer såklart även bloggen att börja leva igen. Så, fram tills dess - håll ut. Jag, mina recept och mina huskurer kommer tillbaka. 
 
Önskar er alla en god start på sommaren!
 
 

Instagram
RSS 2.0