Fredagsmys hela veckan lång.

Jag är inte nämnvärt förtjust i epitetet "fredagsmys". I min bok skapar uttrycket snarare en känsla av stress istället för lugn. Fredagar är nämligen sällan den dag när jag känner för att göra något speciellt. Det passar mig helt enkelt inte att behöva känna press att ställa till med extra mys och helgståhej av guds nåde just precis den kvällen. För efter en lång vecka ser jag främst fram emot att krypa ner i badkaret och därefter slöa till mig rejält med ett glas rött i soffan. Jag vägrar att slå på stort, eventuellt öppnar jag på sin höjd en chipspåse. That´s it. Ge mig lugn bara, så är jag fullkomligt nöjd.
 
Dock ska man inte förringa värdet av att tillsammans med sina nära och kära äta något gott. Snabblagad men god mat är faktiskt toppen, oavsett om det är fredag eller ej. Förra fredagen blev det texmex-käk med hemmagjorda tortillas. Receptet är gudomligt enkelt och med stolthet stulet från matskafferiet.se. Allt som allt innehåller bröden ca 190 kcal per styck, och tar max en kvart att göra.
 
Vi äter gärna våra tortillas på det traditionella försvenskade sättet - med kryddstark köttfärs, gräddfil, hackad lök, strimlad isbergssallat och Thai sweet chili sauce. Rekommenderas varmt vilken dag i veckan som helst.
 
Tortillabröd, 8 st
6 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 msk olja
2 dl vatten
 
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke och blanda noga. Häll därefter i vatten och olja, knåda till en smidig deg. Låt vila medan du mjölar in bakbord och kavel.
 
Dela degen i åtta delar och knåda varje del till en så rund bulle som möjligt. Kavla ut varje bulle till en ca 2 mm tunn och rund tortilla. Stek sedan varje tortillabröd i en medelvarm stekpanna, ca 1 minut på varje sida, och lägg kakorna under aluminiumfolie på en tallrik så håller de sig varma under hela måltiden.
 
Tortillabröden ska enligt uppgift vara frysbara. Detta har jag inte provat själv, men tar gärna emot återkoppling på den punkten från er alla därute!
 
 

Fruktsallad med chokladkaka och Kesella citrus.

Man behöver inte titta djupt in i vår frys för att finna ett gäng härliga saftiga sockerkakor. För det har vi min ärade sambos mor att tacka. Hon är helt enkelt grym på att  baka. En vacker dag kommer jag att lägga ut hennes garanterat äggfria recept här på bloggen. Idag är det dock blyertsgrått ute och blåser småspik, så det måste med andra ord bli en annan gång.
 
En cliffhanger så god som någon, vilken härmed för oss osökt in på den lilla dessertgodingen nedan. Den avnjöt vi på en middagsbjudning för ett par helger sedan. Fruktsallad med svärmoderns hemmagjord sockerkaka och Kesella citrus. Smaskig som tusan men inte alltför obarmhärtig mot midjemåttet, endast ca 260 kcal per portion.
 
Fruktsallad med chokladkaka, fyra personer
en halva sockerkaka/chokladkaka, ca 150 gram
en ask kärnfria vindruvor
2 st medelstora apelsiner
2 msk russin
2 msk solroskärnor
1 burk Kesella citrus
 
Skölj vindruvorna, skala apelsinerna och skär därefter upp frukten i mindre bitar. Värm en stekpanna på spisen och torrrosta solroskärnorna (inget matfett i pannan den här gången). Blanda fruktbitarna, solroskärnor och russin i en serveringsskål. Skär sockerkakan fyra delar (ca 3 cm tjocka skivor) och lägg i portionsskålar. Toppa därefter kakan med fruktsallad och två matskedar Kesella.
 
Whoop whoop.
 
 
 
 

Canneloni med köttfärs i tomatsås.

Jag gillar färsk pasta, kaloriräknande veckor eller ej. Ikväll fick det således bli canneloni till middag. Enkelt, gott och inte värre än ca 205 kcal per canneloni inklusive tomatsås.
Enjoy!
 
Canneloni med köttfärs i tomatsås, 6 st (2 personer)
1 burk krossade tomater
1/2 sats färsk pasta utan ägg
200 gram köttfärs
4 msk torkad basilika
salt
peppar
 
Rör ihop pastadegen i en bunke och låt stå i kylskåpet ca 10 minuter. Stek köttfärsen och krydda ordentligt med salt och peppar. När färsen är stekt, låt den svalna av något på en kall spisplatta.
 
Ställ ugnen på 225 grader och kavla därefter ut pastadegen på ett väl mjölat bakbord. Försök att i mesta möjliga mån forma pastan till en max 2 mm tjock rektangel. Dela med hjälp av en icke tandad kniv (smörkniv i plast funkar bra) pastarektangeln i sex delar. Fördela ut köttfärsen i mitten av varje rektangel och lägg pastakanterna över varandra så att det formas en rulle.
 
Täck botten av en ugnsfast form med 1/3 av de krossade tomaterna, lägg ner dina cannelonis och toppa slutligen med resterande tomater. Strö över torkad basilika och ställ i mitten av den nu varma ugnen, ca 25 minuter.Garnera gärna med färsk basilika innan servering.
 
Smaklig spis!
 
 
 
 
 

Två veckor och tre kilon.

I skrivandets stund är det endast 17 dagar kvar till en efterlängtad semester går av stapeln. Två veckor Västindien tillsammans med min goda vän vankas närmare bestämt. Det ska sannerligen bli skönt. Jag längtar!
 
Dock har jag ett dilemma. Ty även julen var skön. Samt till bredden fylld med godsaker. Resterna av dessa sitter numera benhårt fast runt min midja, vilket kanske inte nödvändigtvis var vad jag hade i åtanke då jag förnöjsamt smaskade i mig ansenliga mängder gott-gott under de gångna helgerna. För de flesta är det inte dags för Beach 2014 förrän tidigast i juni. För mig kommer den obarmhärtigt redan i februari. Hu.
 
På grund av detta räknar jag för närvarande kalorier. Nogsamt. Även de fåtal jag slarvar i mig i form av snacks. För även om jag inte är en mästare när det kommer till karaktär, är jag faktiskt relativt noggrann när det gäller kalkyler.  Hela tre kilo ska bort. Och snabbt ska det gå. Om inte blir jag nödgad att bada i t-shirt. Alternativt jaga ny snygg bikini på stan, modell större. Ett mindre gynnsamt projekt mitt i vintern som ju alla förstår. Det här är således något som jag tänker dela med mig av. Inte bikinijakten alltså, men själva kaloriräknandet.
 
Så från och med nu kommer samtliga recept att tillägnas en rad med ungefärlig kalorimängd per portion. Något jag hoppas ska komma fler än mig till nytta.
 
 

Shepherds pie (-ish)

Två somrar på raken har jag och min ömma moder åkt på rekreationsvecka till Glastonbury, England. Och varje gång jag väl kommer dit slås jag av hur pinsamt oinsatt jag är i engelsk kokkonst. För britterna lagar helt andra saker än vad jag är vad vid. Robusta köttbitar och grovhackade grönsaker komponerade till gediget tilltagna portioner. Trevligt och gott förvisso. Konceptet "finhackat" lyser dock vanligtvis med sin frånvaro.
 
En rätt som jag har tagit till mitt hjärta är Shepherds pie. Inte minst för att det är enkelt att laga. Givetvis har jag min vana trogen förädlat receptet lite genom att använda ingredienser som alltid finns att tillgå hemma i vårt kök - frysta grönsaker, köttfärs, mjölk och potatis. Vill man göra rätten vegetarisk går det alldeles utmärkt att byta ut köttfärsen mot quorn.
 
Try it on, folks.  
 
Shepherds pie, 2-3 personer
150 gram köttfärs/quorn
5 dl frysta ärter/majs/paprika
salt
vitlökspeppar
4 st medelstora potatisar
1 dl mjölk
50 gram riven ost
1 tsk spiskummin
 
Börja med att skala potatisen och skär upp dem i fyra delar. Lägg i en kastrull, täck med vatten och koka upp tills dess att potatisen är mjuk, ca 20 minuter. Det gör absolut inget om den blir överkokt eftersom den likafullt ska mosas inom kort.
 
Sätt nu ugnsgallret i mitten av ugnen och ställ den på ca 200 grader. Medan potatisen kokar, stek färsen tillsammans med frysta grönsaker, salt och vitlökspeppar. Smöra en ugnsfast form och häll i den färdigstekta färsblandningen.
 
Vid det här laget är potatisen färdigkokt. Häll av vattnet och mosa potatisen direkt i kastrullen med hjälp av en potatisstomp. Häll därefter i mjölk och spiskummin och koka under omrörning upp till ett mos. Bred ut moset över färsblandningen, toppa med riven ost och gratinera slutligen i ugnen i ca 20 minuter eller tills osten/moset fått lite färg.
 
Klart att servera!
 
 
 

Fina Kina.

När jag var liten var jag under en period fashinerad av "fin mat". Förmodligen hade jag snappat upp epitetet "middagsbjudning" i någon av mormors veckotidningar för damer, alternativt inspirerats av någon fancy schmancy supé hållen i matsalen på Southfork i TV-serien Dallas. Detta resulterade i ett enkelt jobb för min mor vad gällde att få i sin lilla telning lite extra grönsaker. För om middagen kunde klassas som fin, ja då åt jag med glädje.
 
Rätten nedan var en av mina favoriter. Fin och färgglad var den. Med en sexårings mått mätta. Och exotisk. I allafall vad gäller namnet. Faktum är att den håller än idag, mer än trettio år senare. Superenkel att göra, lika nyttig som god, och går sannerligen hem hos de flesta oavsett ålder. Vill man göra rätten vegetarisk byter man ut köttfärsen mot quorn. Inte svårare än så.
 
Kinapytt, 2 personer
150 gram köttfärs/quorn
1 msk flytande margarin till stekning
4 dl fryst ärter/majs/paprika
Kokt ris för två personer
salt
vitlökspeppar
 
Börja med riset och koka det i enlighet med vad som står på förpackningen. Stek sedan färsen, salta och peppra. När färsen nästan är stekt, häll i de frysta grönsakerna och låt dessa fräsa upp tills de är varma. Smaka av och krydda ytterligare om så behövs. Häll ur eventuellt kvarvarande vatten från riset och blanda sedan ris och färs i kastrullen, alternativt i en stilig serveringsskål.
 
Klart att servera efter mindre än en kvart, gärna tillsammans med ett stänk Thai sweet chili sauce.
Smaklig spis!
 
 
 
 
 

Kycklinggryta i ugnen

Efter två månader av tystnad är det åter dags att ta tag i bloggeriet. Har njutit av härliga veckor bestående av ledigt julfirande, sprakande nyår och en hel trettondagsvecka med föräldrar på besök. Ser nu dock på alla sätt och vis fram emot ett nytt spännande år, och givetvis ni är mer än hjärtligt välkomna att följa med!
 
Receptet nedan är supergott och känns garanterat fräscht att inmundiga efter en lång period med mycket fet mat, ostar och choklad. Skonsam mot plånboken är den också, och drar man medvetet ner lite på det flytande margarinet så är grytan dessutom riktigt jädrans mager! 
 
Kycklinggryta i ugnen, 2-3 personer
2 st kycklingfiléer
1 liten burk skivade champignoner
5 st vitlöksklyftor
5 st medelstora potatisar
50 gram rökt skinka
1 tsk chilipulver
vitlökspeppar
salt
flytande margarin
 
Sätt ugnsgallret i mitten av ugnen och ställ den på ca 200 grader. Skala och skiva potatisen, skala och finhacka vitlöken och klipp den rökta skinkan i bitar. Blanda sedan ihop med champignoner i en ugnsfast form. 
 
Skär kycklingen i ca 1 cm tjocka skivor och förstek den tillsammans med flytande margarin och kryddorna i en stekpanna. Lägg därefter ner kycklingen i ugnsformen. Salta och peppra ytterligare efter smak och tycke. Ringla slutligen över lite mer flytande margarin och rör om ordentligt så att ingredienserna blandas väl.
 
Ställ formen i ugnen, klart att avnjutas efter ungefär 40 minuter eller när potatisen är mjuk.
 
 

Instagram
RSS 2.0