Inget för den kolesterolkänslige.

Jag har en mycket speciell relation till gottgott. Ibland bara måste jag äta lite godis. I helgen kände dock varken jag eller min käre sambo någon större lust att ge oss ut i höstrugget. Så jag tog tjuren vid hornen och fixade mitt godis själv utifrån vad som fanns hemma.
 
Resultatet blev de här små godingarna. Very very mums.
 
Kolagodis, en hel pajform
Botten:
4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 dl flytande margarin
 
Kolatopping:
1,5 dl strösocker
1,5 dl flytande margarin
1 dl ljus sirap
1 tsk kakao
 
Ställ ugnen på 175 grader med ugnsgallret i mitten. Rör sedan ihop mjöl, socker och margarin till en deg i en bunke. Tryck ut degen jämnt i en pajform eller annan liknande ugnsform. Grädda i ugnen i ca 20 minuter och låt botten sedan svalna ståendes på spisen.
 
Rör ihop socker, margarin, sirap och kakao i en kastrull. Koka under omrörning i ca 3-4 minuter och häll sedan ner i pajformen. Smeta ut kolan med baksidan av en matsked alternativt "häll runt" kolan tills den täcker hela formen. Ställ in i kylen och låt godiset svalna något. Skär rutor innan kolan har stelnat helt och ställ därefter åter in formen i kylskåpet.
 
Det går alldeles utmärkt att förvara eventuellt överblivet godis i frysen om man så vill!
 
 
 
 
 
 
 

Mer lasagne åt folket, tack!

Det är något visst med lasagne. Gott som synden och tämligen mättande. Och inte speciellt komplicerat att laga heller. Den här ljuvliga skapelsen, gjord på nästan inga ingredienser alls, åt vi till middag igår. Den går alldeles utmärkt att göra vegetarisk. Uteslut isåfall kyckling och använd en grönsaksbuljongtärning istället.
 
Kycklinglasagne, 4 personer
1 sats färsk pasta (givetvis går det även bra att använda färdiga lasagneplattor om man har sådana hemma)
2 st kycklingfiléer
1 bruk krossade tomater, ca 400 gram
3 st vitlöksklyftor
1 st kycklingbuljongtärning
2 msk mejram
1 msk timjan
vitlökspeppar efter tycke och smak
100 gram riven ost
 
Ställ ugnen på 175 grader och sätt ugnsgallret i mittenläget. Skär kycklingen i bitar och stek dessa i en djup stekpanna. Häll i de krossade tomaterna och pressa ner vitlök. Smula sedan ner buljongtärningen och tillsätt samtliga kryddor. Låt blandningen puttra ihop sig på låg värme i några minuter medan du kavlar ut pastadegen. Dela den i fyra delar för att lättare kunna hantera plattorna.
 
Smöra en ugnsform med höga kanter. Häll hälften av blandningen från stekpannan och ner i formen. Toppa med två av pastaplattorna så att de täcker det mesta av formen. Häll över resterande blandning i formen och lägg de sista två pastaplattorna som ett lock på toppen. Smula över riven ost och gratinera i ugnen, ca 45 minuter.
 
Klart att servera!
 
 
 

Färsk pasta utan ägg.

Igår kväll var vi bortbjudna på middag, min sambo och jag. En riktigt bra kväll fylld med bubbel, jacuzzibad, fotboll och synnerligen god mat. Den här lördagen är jag därför, av naturliga skäl, sugen på riktigt salt och fet mat. Förutom godiset jag planerar att stoppa i mig, blir det således färsk pasta till middag ikväll. Hemmagjord sådan, helt äggfri. Pastareceptet nedan har jag egenhändigt snott från receptfavoriter.se. Superenkelt att göra och degen funkar finfint att frysa in om man så vill.
 
Färsk pasta utan ägg, 4 personer
6,5 dl vetemjöl
3 dl vatten
1 tsk salt
 
Blanda med en gaffel alla ingredienserna i en stor bunke. När nåda sedan smidig direkt i bunken. Låt den sedan vila minst 10 minuter i kylen.
 
Bandspaghetti:
Kavla ut degen till en tjocklek av ca 3 mm på ett väl mjölat bakbord, Skär ut långa remsor i önskad bredd.
Lasagne:
Kavla ut degen så rektangulär som möjligt till en tjocklek av ca 3 mm på ett väl mjölat bakbord. Skär ut tre plattor.
Pastastavar:
Skär små pluttar ur degen och rulla dem avlånga mot ett bakbord eller mellan händerna.
 
Koktiden är slutligen endast 4-5 minuter.
 
 
 
 
 

No chicken shit at all.

Jag vet att jag har nämnt det ett flertal gånger förut. Men det tål att sägas igen. Och igen. Och igen. Äggallergi är inte något hinder alls, så länge som man tillsätter en gnutta fantasi i recepten. Innan min sambo kom in i bilden tänkte jag överhuvudtaget inte på sådant. Jag har själv nämligen alltid haft möjligheten att hejdlöst kunna frossa i precis vilken mat jag vill. För honom finns vissa restriktioner. Dock ej att missuppfattas som begränsningar.
 
Ikväll har vi avnjutit chicken nuggets med lökringar, chilisås och potatis. Grymt god panering, utan minsta lilla risk för anafylaktisk chock. Yummie!
 
Chicken nuggets, 2 personer
1 st tinad eller färsk kycklingfilé
1 dl flytande margarin
1 dl ströbröd utan ägg
1 tsk chilipulver
1 tsk vitlökspeppar
1 tsk salt
1 st gul lök
8 st medelstora potatisar
 
Kall sås:
2 dl gräddfil eller creme fraiche
3 msk Thai sweet chili sauce
 
Lägg potatisarna i en kastrull, täck med vatten och koka under lock i ca 30 minuter. När potatisen står på plattan, blanda ihop såsen och ställ in i kylskåpet i väntan på servering. Blanda därefter ströbröd, kryddor och salt i en djuptallrik. Häll sedan flytande margarin i en annan djuptallrik. Skala och skär den gula löken i ringar. Skär sedan kycklingfilén i 1 cm tjocka skivor och dela därefter varje skiva på mitten för att få till en fin nuggetsform.
 
Doppa varje nugget på båda sidor i margarinet och lägg dem därefter i ströbrödsblandningen. Se till att ströbrödet fäster även på kanterna. Stek dina nuggets i en stor stekpanna på medelvärme, ca 3 minuter på varje sida. I och med att kycklingen är tunnt skuren går det snabbt att få dem klara så var försiktig så att du inte bränner dem. När dina nuggets nästan är klara, lägg ner lökringarna och stek dem tills de är mjuka.
 
När potatisen är färdigkokt är det dags att servera!
 
 
 
 

Hur många rutor gör dig glad?

Just nu är jag inne i en period när jag har bestämt att jag definitivt inte ska äta godis. Istället ska jag komma igång med min träning och äta nyttigt. Detta gör mig givetvis inte mindre sugen på gottgott, snarare tvärtom. Vissa dagar lyckas jag stå emot utan större svårigheter. I söndags tog dock begäret överhanden. Helt enkelt. Så jag snodde ihop en mindre sats kola med synnerligen enkla medel. Att rekommendera när sockerabstinensen obevekligt slår in, fet grädde lyser med sin frånvaro i kylskåpet och affären sedan länge har stängt.
 
Vaniljkola, en sats
1,5 dl strösocker
1,5 dl flytande margarin
1 dl ljus sirap
1 msk vanillinsocker
 
Rör ihop alla ingredienserna i en kastrull och koka på medelstark värme i ca 5 minuter. Rör om ofta så att kolan inte bränner fast. Häll kallt vatten i ett glas. Efter fem minuter, droppa med hjälp av en sked ner lite kolasmet i glaset. När smeten går att forma till en fast liten boll är kolan klar. Häll upp i en pajform (eller annan lämplig form som du har hemma) och ställ i kylskåpet tills dess att kolan börjar stelna till. Skär rutmönster med en kniv och låt sedan kolan stelna klart.
 
Bryt loss så många rutor du vill och frossa!
 
 
 
 

Himmelriket på en sked.

Det finns en dessert som slår alla andra med hästlängder - blåbärspannacotta. Gärna toppad med lite bär eller ett stänk krämig likör, t ex honungsraki eller lite Baileys. Superenkel att göra men otroligt god. Begärlig är det rätta ordet. Helt klart min egen dessertfavorit!
 
Blåbärspannacotta, 4 personer
4 msk blåbärssylt
5 dl grädde (fet grädde är godast men allt från 15% och uppåt funkar fint)
0,5 dl strösocker
1 tsk vanillinsocker
3 st gelatinblad
ev likör av något slag till garnering
 
Portionera ut sylten i fyra små skålar eller vackra glas. Lägg sedan gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Värm därefter upp grädde, strösocker och vanillinsocker i en kastrull. Rör om ordentligt så att sockret verkligen smälter. När det börjar ryka ur kastrullen, dra den av plattan. Vid det här laget har gelatinbladen blivit mjuka. Krama ur vattnet från dem och lägg ner dem i kastrullen under omrörning med visp. Vispa någon minut tills gelatinet är smält. Häll upp i skålar alternativt glas och ställ dessa i kylskåpet. Låt stelna i minst tre timmar.
 
Enjoy!
 
 
 
 
 

Julen kom tidigt i år.

Efter nästan två veckor på resande fot befinner jag mig äntligen hemma. Merparten av resorna har inneburit en hel del jobb och relativt lite fritid. Den här helgen tillbringade vi dock i Sundsvall, min sambo och jag. I fullkomlig stillhet. Hemma hos hans ömma moder. Frossandes i en kavalkad av hembakt. Hon är en fena på det där. Det är inte jag. Dock har jag påpassligt nog snott med mig några av hennes goda middagsrecept, varav ett ska avnjutas redan vid den kommande helgens middagsbjudning.
 
Ikväll fick middagen dock bestå av ett redigt hopkok av det lilla jag kunde hitta i den tomt ekande kylen här hemma. Morötter såklart. Åter igen har vi överköpt oss på sådana. Vilka verkligen behöver ätas upp inom en inte alltför lång framtid. En clementin fann jag också. Samt en yoghurt med morgondagen som sista förbrukningsdag. Med en kanske undermedveten inspiration efter helgens besök på juliga IKEA, fick de något torftiga ingredienserna slutligen gå sitt öde till mötes i form av en soppa. Överraskande god. Och synnerligen mättande. 
 
Morots- och citrussoppa, 4 personer
10 st medelstora morötter
1 st clementin
5 st kryddpepparkorn
1 st grönsaksbuljongtärning
ca 5 dl vatten
2 dl mjölk
ev valfri yoghurt samt solroskärnor till servering
 
Skala morötterna, skär dem i slantar och lägg dem i en kastrull modell större. Skala clementinen, peta bort eventuella kärnor och skär klyftorna i bitar. Lägg sedan även dessa i kastrullen. Fyll på med vatten, ca 5 dl alternativt till dess att morötterna är täckta. Smula ner buljongtärningen, lägg ner pepparkornen och låt koka i ca 30 minuter.
 
När morötterna är mjuka, tag kastrullen av plattan. Leta reda på pepparkornen och släng bort dem. Mixa därefter till en slät soppa direkt i kastrullen. Häll i mjölken och låt koka upp en gång till under omrörning. Servera soppan varm, gärna toppad med lite yoghurt och solroskärnor. Ikväll fick det bli en Activia citronyoughurt (!) med kort utgångsdatum som oavsiktligt råkat blivit lämnad i kylen över helgen. Vilket faktiskt visade sig fungera minst lika bra i soppan som traditionell matlagningsyoghurt smaksatt med rivet citronskal skulle ha gjort.
 
Med det sagt, vi kommer definitivt att åka och handla imorgon.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Instagram
RSS 2.0