Kycklingsallad med fetaost och rostat bröd.

Den här måndagen kändes det bra med en god och matig sallad till middag. Inte många dagar kvar till jul nu!
 
Kycklingsallad med fetaost och rostat bröd, 2 personer
ca 200 gram kycklingfilé
ca 100 gram coctailtomater (ca 1/2 låda)
75 gram fetaost (ca 1/2 paket)
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
ekologisk ruccolamix eller annan sallat
4 skivor franskbröd
1 msk olja till stekning
 
Skär kycklingen i skivor, dela tomaterna och skär fetaosten i tunna strimlor. Värm oljan i en stekpanna och bryn kycklingen. Salta och peppra. När kycklingen är nästan klar, lägg ner tomaterna med skärsidan mot pannan och stek tomaterna mjuka. Under tiden, kör brödet i brödrosten och lägg upp sallaten på tallrikar.
 
Lägg upp kyckling och tomater på sallaten och strö över fetaost. Klart att servera!
 
 
 

Vegetarisk och äggfri gubbröra.

Det finns få saker som är så tillfredställande som när jag lyckas konvertera en traditionell fisk- eller äggrätt till en icke-allergen variant. Idag inträffade ett sådant tillfälle, och den här röran blev så pass god att vi kommer att prova den som förrätt i olika former under vårens kommande middagar. 
 
Gissar att jag inte behöver tillägga att kapris för tillfället är min favorit?
 
Gubbröra utan fisk och ägg, 4 personer
2 dl creme fraiche
1 st mozzarella
1/2 st röd lök
2 msk kapris
1/2 dl torkad dill
ev tomat och babyspenat till garnering
 
Skär mozzarellan i små bitar, ca 0,5*0,5 cm. Skala löken och finhacka den och kaprisen. Rör ner mozzarella, lök, kapris och dill tillsammans med creme fraiche i en skål. Låt vila i kylen ca 30 minuter. Lägg sedan upp på mörkt bröd och garnera precis innan servering. 
 
 
 
 
 

Lasagne med hemmagjorda pastaplattor.

Givetvis går det alldeles utmärkt att göra den här lasagnen med färdigköpta lasagneplattor. Tyvärr är utbudet av äggfria sådana inte så stort, till följd att jag gärna gör den på hemmagjord färsk pasta. Receptet hittar ni här.  
 
Lasagne, en form
Köttfärsblandning:
200 gram köttfärs
2 st vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
3 msk torkad basilika
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 msk olja
 
Bechamelsås:
8 dl mjölk
1/2 dl flytande margarin
0,75 dl vetemjöl
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
 
Pastaplattor till tre lager
1 dl riven ost
olja till att smörja ugnsformen
 
Sätt ugnen på 200 grader med gallret i mitten. Skala och finhacka vitlöken. Värm olja i stekpannan, lägg i köttfärsen och stek ihop med salt, peppar och vitlök. Häll ner krossade tomater och basilika. Låt puttra i ca 10 minuter.
 
Under tiden, lägg alla ingredienser till bechamelsåsen i en kastrull och koka upp under omrörning. För att undvika klumpar i såsen, vispa ner mjölet i mjölken i omgångar.
 
Smörj en ugnsform med olja och lägg ett lager pastaplattor i botten. Bred ut hälften av köttfärsen i formen, och häll ner 1/3 av bechamelsåsen. Lägg på ett ytterligare lager pastaplattor och upprepa proceduren. Lägg ett sista lager pastaplattor på toppen, häll över det sista av bechamelsåsen och toppa med riven ost.
 
Gratinera i ugnen i ca 25 minuter. Klart att servera!
 
 
 
 
 

Frukostsmoothie med banan, ingefära och kanel.

Jag är ingen frukostälskare, åtminstone inte till vardags. Däremot inser jag vikten av att försöka få i sig något på morgonen, speciellt innan snön har lagt sig som en ljus matta över landskapet. Stockholm är verkligen mörkt och grådassigt just nu, vilket har en stark inverkan på mitt humör.
 
Av en slump testade jag en dag att göra smoothie på det som fanns hemma, det vill säga ingefära och banan. Med en touch av kanel blev smaken helt underbar, och är numera ett stående inslag i min vardag. Av banan blir man glad och pigg, medan ingefära och kanel håller förkylningarna borta. Ett jämnt blodsocker dämpar även mina årstidsrelaterade humörsvängningar ända fram till lunch. 
 
Med andra ord en supersmoothie att förbereda på kvällen för att sedan snabbt svepa i sig på morgonen innan det är dags att rusa till jobbet!
 
Smoothie med banan, ingefära och kanel
1 st banan
ca 2 cm bit färsk ingefära
1 msk kanel
1/2 dl turkisk yoghurt
 
Skala ingefäran och skär den och bananen i bitar. Lägg ingefära, banan, kanel och yoghurt i en smoothiemixer och kör till allt är välblandat. Häll sedan upp i glas eller skål och njut!
 
 

Het och varm kycklingsallad med bulgur.

Sedan helgens vegetariska Janssons frestelse, har jag kvar en halv burk kapris. Det är inget jag vanligtvis använder, men eftersom jag ogärna slänger mat vill jag givetvis inte att burkens innehåll ska bli för gammalt för att användas. I tisdags knåpade jag därför ihop det här receptet. Starkt, gott och utan några extra kryddor. Om man inte gillar het mat kan man dock snåla in lite på chilin.
 
Het kycklingsallad med bulgur, 2-3 personer
200 gram kycklingfilé
1 st färsk chili
100 gram coctailtomater (ungefär en halv låda ekologiska)
2 tsk kapris
1 burk kokosmjölk
1 dl okokt bulgur
ekologisk ruccolamix eller annan sallat
1 msk olja till stekning
 
Skär kycklingen i mindre bitar, dela tomaterna och finhacka chilin. Bryn oljan i en stekpanna med höga kanter, och förstek kycklingen ca 10 minuter. Blanda ner tomater, chili och kapris. Stek samman i några minuter till. Skaka burken med kokosmjölk och häll i stekpannan. Tillsätt bulgur och låt puttra till en tjockare sås till bulguren är mjuk, ca 10-20 minuter beroende på vad som står på bulgurpaketet.
 
Lägg salladen i skålar och toppa med kycklingsåsen. Smaklig spis!
 
 
 
 
 

Vegetarisk Janssons frestelse

Det här receptet är egentligen från tidningen Allt om mat, men eftersom varken grädde eller torkad chili fanns hemma gjorde jag en del justeringar. Min variant är dessutom något magrare. Mycket lyckat enligt sambon, som på grund av allergiskäl för övrigt aldrig tidigare har smakat Janssons.
 
Vegetarisk Janssons frestelse, 2-3 personer
400 gram potatis
1 st gul lök
2 dl mjölk
2 dl creme fraiche
1 tsk salt
3/4 dl kapris
1 dl svarta oliver (urkärnade)
2 msk flytande margarin
1 msk ströbröd
1/2 msk olja till stekning
 
Skala potatisen och strimla den fint. Lägg i en kastrull tillsammans med salt, mjölk och creme fraiche. Koka på medelvärme tills potatisen har mjuknat. Rör om då och då. Medan potatisen kokar, skala och skiva löken. Fräs den mjuk tillsammans med lite olja i en stekpanna. Finhacka kapris och oliver och blanda samman i en liten skål. 
 
Sätt ugnen på 250 grader med ugnsgallret på mittenläge. Rör sedan ner kapris, oliver och lök i potatisblandningen. Häll i en ugnsfast form,  toppa med ströbröd och ringla slutligen ner flytande margarin. Ugnsbaka i ca 20 minuter, servera genast!
 
 
 
 
 
 

Citrus- och ingefäramarmelad.

Finns det något bättre än att veta exakt vilka ingredienser som maten innehåller? Det här receptet är perfekt nu i juletider när man köper på sig mängder av citrusfrukter, men kanske inte hinner äta upp alla innan de blir mjuka och fula.
 
Marmeladen nedan är gjord på ekologiska clementiner som blivit lite småtrista och mjuka i skalet. Ett ypperligt sätt att göra något vettigt av frukt som har tappat sin stuns.
 
Citrus- och ingefäramarmelad, en burk à 450 gram
300-350 gram clementiner (alt a 3-4 apelsiner)
Skalet från 1 st clementin
1/2 dl riven färsk ingefära
2 dl kranvatten
2,5 dl syltsocker
 
Skala citrusfrukterna och skär i mindre bitar. Skala och finriv en liten bit ingefära. Lägg i en kastrull, häll över vatten och låt puttra under lock på medelvärme i ca 30 minuter. Rör om emellanåt och passa då även på att mosa fruktbitarna.
 
Skölj celementinskalet noga, speciellt om frukten du använder inte är ekologisk. Skär skalet i små strimlor, och blanda ner i kastrullen tillsammans med syltsocker. Låt koka häftigt under omrörning i ca 10-15 minuter. Gör marmeladprov genom att droppa lite på diskbänken och dra i klicken med en sked. Om klicken har fast konsistens och inte flyter ut är marmeladen klar.
 
Häll upp i en väl rengjord burk och låt svalna helt innan burken ställs i kylen.
 
 
 

Luciamorgon med äggfri saffranskaka.

Det är ganska precis två månader sedan jag skrev något senast. Så även om jag under perioden har fotat mängder av mat samt förberett för kommande bloggande, så har jag helt enkelt inte haft tillräckligt med ork och inspiration för att skriva. Ibland blir det bara så, och det måste få vara helt ok.
 
Nu är jag dock åter tillbaka, och vad kan då vara mer passande än att bryta tystnaden med den fantastiskt saftiga saffranskaka som jag överraskade min käre sambo med imorse. Jag har sagt det tidigare och jag säger det gärna igen - det här med ägg i bröd och bakverk är klart överskattat. Receptet kommer ursprungligen från ICA Buffé, men jag har frångått vissa delar och använt mig av bland annat kokosflingor istället för ströbröd.
 
Saffranskaka, en form
1 paket saffran
4 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
1/2 msk bikarbonat (alt 1 msk bakpulver)
1/2 dl flytande margarin
2 dl mjölk
smör till formen
4 msk kokosflingor
 
Sätt ugnen på 175 grader med gallret på mittenläget. Smöra bakformen och fördela kokosflingorna jämnt runt kanter och i botten. Blanda saffran, mjöl, strösocker och bikarbonat i en bunke. Blanda noga. Tillsätt sedan flytande margarin och mjölk, och rör ihop till en smidig smet.
 
Häll smeten i formen och grädda i 30-40 minuter. Låt svalna ordentligt så blir det lättare att skära fina skivor.
 
 
 
 
 

Instagram
RSS 2.0