Give it your best shot.

Det är höst här i Stockholm, vilket brukar vara det absolut första tecknet på snuva. För den här årstiden för inte bara med sig växlande temperaturer och kalla näsor, utan även elakartade baciller från skolor och dagis - oavsett om man själv har barn eller ej. Det är med andra ord helt omöjligt att hålla sig frisk om man åker kommunalt, sitter i ett öppet kontorslandskap eller handlar mat i vanliga butiker. Bacillerna finns överallt, och de sprider sig snabbare än kvicksilver.
 
Så, medan löven gulnar och faller, roar jag mig med att tillverka huskurer för att hålla immunförsvaret i trim. Jag fick ett bra husmorstips av en kollega, vilket jag gladeligen kokade ihop under en stughelg i början av september. Därefter har vi dagligen stärkt oss med den här shoten, min kung och jag. Hittills har den fungerat väl, så vi har således tagit det mogna beslutet att fortsätta med den ända fram tills löven spricker ut på björkarna i vår. Garanterat bra för både matsmältningen och immunförsvaret!
 
Ingefärashot, två stycken 50 cl flaskor
1 st hel ingefära
1 liter vatten
Saft från två st citroner alternativt 0,5 dl citronkoncentrat
4 msk flytande honung
 
Samtliga ingredienser går att finna som ekologiska om man så önskar!
 
Skala ingefäran och skär den i tunna skivor. Lägg i en kastrull, häll över vatten och koka till en lag på medelvärme i ca 30 minuter. När lagen har svalnat, sila bort ingefäran. Rör därefter ner citronsaft och honung, och häll upp på flaskor. I kylskåp håller sig flaskorna i upp till tre veckor.
 
Tag en liten shot i ett snapsglas varje morgon. Enjoy.
 
 

 
 
 

Nu smörar jag.

Fattas bara annat efter ett så långt uppehåll här på bloggen. Sommaren har varit alldeles för ljuvlig, och det nyinköpta sommarstället i hjärtat av Östergötland har tagit alldeles för mycket tid. Kvalitetstid alltså. Det är min enda förklaring. Nu lider det dock mot höst, vilket även innebär att jag kommer att spendera mer tid inomhus. Med andra ord, jag är nu redo att blogga igen!
 
Tro mig när jag säger att jag inte saknar uppslag till inlägg. Har under de senaste månaderna experimenterat med allt från brödlimpor bakade på enbart havregryn till spännande örtdekokter som kan förgylla vilket naturapotek som helst. Det enda jag inte givit mig på är att röka den svamp jag har plockat, vilket i sig ska tolkas som ett sundhetstecken.
 
Iallafall, ni kan med råge se fram emot en hel del hokuspokus med ekologiska influenser bland mina kommande tips och recept. I år är det nämligen sådant som jag inspireras av. Ikväll vill jag dock presentera min senaste skapelse som kom till i helgen när jag ville göra mig till lite extra för mitt matvrak och så tillika äggallergiker till karl. Han blev nöjd, och så även jag!
 
Bearnaisesmör, 2 personer
1/2 dl Bregott av valfri sort (jag har använt mig av den ekologiska varianten)
3 msk torkad dragon
1 msk torkad persilja
 
Rör ihop rubbet med en gaffel och ställ i kylen tills det är dags för servering. Det håller därefter sig fräscht lika länge som datummärkningen på Bregottpaketet anger - och förmodligen även någon vecka till efter det.
 
Vi älskade bearnaisesmöret, och lade i lördags därför rikligt med sådant på likväl köttbiten som klyftpotatisen. Det som blev över bredde jag skamlöst och ohämmat på mina rostade mackor dagen därpå. Mums.
 
 
 
 
 
 

Instagram
RSS 2.0