Älgstek i gryta med gudomlig sås.

Jag fortsätter med recept från helgens middag, och ikväll är det varmrättens tur att presenteras. Stort tack till min älskade pappa för den här fina steken! 
 
Älgstek, 4 personer
Ca 1 kg färsk eller tinad älgstek
2 msk matfett till stekning (flytande margarin eller smör blir godast, men olja går bra)
2 msk vitlökspeppar
1 tsk salt
2 dl rött vin
1 dl kranvatten
1 st köttbuljongtärning
10 st torkade aprikoser
3 msk torkad rosmarin
 
Skär aprikoserna i mindre bitar. Smält matfettet i en hög gryta med lock. Lägg med hjälp av två gafflar ner steken i grytan. Gafflarna kommer att behöva användas under hela tillagningen, så spara dem bredvid spisen. Bryn, salta och peppra steken på alla sidor. Häll ner vin, vatten, hackade aprikoser och rosmarin. Smula ner köttbuljongtärningen och rör om lite i grytan. När vätskan börjar puttra, sätt en kötttermometer i mitten av steken där den är tjockast, och sätt på locket. En stek på 1 kilo tar ca 1,5 timme att tillaga på spisen om man som jag gärna vill ha köttet riktigt ordentligt genomstekt (65-70 grader).
 
Efter ca 30 minuter, stick in gafflarna i stekens kortsidor och vänd på den. Upprepa proceduren efter ytterligare 30 minuter. Det ska hela tiden finnas minst 2 dl vätska i grytan, så fyll på med mer vatten om det behövs. När steken har uppnått mellan 65-70 grader, lyft upp den ur grytan och linda in i folie. Låt vila i ca 15 minuter innan den skärs upp i ca 1/2 cm tunna skivor.
 
Medan steken vilar, mixa stekvätskan i grytan till en luftig, slät och helt gudomlig sås. Ingen extra kryddning behövs. Serveras gärna med klassiska tillbehör som ugnsrostade rotsaker, svartvinbärsgelé och en enkel tomatsallad. Yummie!
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
script src='https://static.blogg.se/public/js/footer.js?id=51f794629606ee413ea4b7d0' type='text/javascript'> <