Startar upp höstens bloggande med god kyckling i lergryta.

Hej på er och välkommen åter!
 
Efter en väldigt tyst sommar är jag nu tillbaka, redo och taggad för en skön höst med bloggen. Har en hel del goda middagar i beredskap, och även en mängd ekologiska och naturliga spakurer. För nu, när det lider mot höst, är det skördetid i naturen. Recept på eget ansiktsvatten, bättre munhygien och naturliga örtthéer utlovas. Givetvis kommer det även att bjudas på smarta tips för en mer ekonomisk och ekologisk vardag. Följ mig gärna på Instagram, Vardagsmatattsparasmart. Jag har insett att jag är bättre på att uppdatera nya inlägg där än på Facebook.
 
Iallafall, först ut blir en gudomligt god kyckling. För ett par veckor sedan införskaffade jag nämligen en fin och i princip oanvänd lergryta av märket Römertopf på loppis. Hela femtio riksdaler betalade jag för det lilla underverket, något som fick min ärade sambo att baxna. För initialt hade han svårt att förstå varför jag blev så lycklig över att hitta en bättre begagnad sketen lerbalja. Femtio spänn var enligt hans mening ett rån. Några timmar senare, med maten på bordet och efter googling via Pricerunner och diverse nyttoaspekter, var dock även han nöjd. Till och med mycket nöjd. Lergrytan var sannerligen ett kap, och jag rekommenderar starkt att botanisera höstens loppisar för att hitta riktigt bra köksgeråd till ett riktigt bra pris!
 
OBS! En sprillans ny lergryta ska innan användning ligga och dra i vatten i minst 12 timmar, t ex över natten. En redan inkörd lergryta behöver innan användning endast ligga och dra i vatten under 1 timme. Grytan ställs alltid in i en kall ugn.
 
Kyckling i lergryta, 2 personer
2 st kycklingfiléer
8 st blomkålsbuketter (gärna frysta)
6 st broccolibuketter (gärna frysta)
3 st medelstora potatisar
2 st tomater
3 msk persillado (alt persilja 3 msk, salt 1 tsk och peppar 1 krm)
1 krm chilipeppar
1 dl vitt vin (alt 1 dl kranvatten)
1 msk pressad citron
 
Skala potatisen och dela den i klyftor, lägg tillsammans med broccoli och blomkål i botten av lergrytan. Krydda med en matsked persillado och rör om. Lägg kycklingfiléerna ovanpå grönsakerna, krydda dem med resterande persillado och chilipeppar. Häll ner vin och citronsaft i grytan. Skär tomaterna i skivor och toppa kyckling och grytsidor med dessa. Ställ grytan i nedre delen av ugnen, ställ in temperaturen på 200 grader. Låt puttra utan omrörning i ca 1,5 timmar.
 
Skär i kyckligen för att säkra att den är genomstekt. Ställ sedan grytan på bordet och njut!
 
 
 

 
 
 
 

Instagram
RSS 2.0