Mexicana Estocolmo.

Förra veckan var jag på konferens i Malmö, och under helgen har vi ägnat oss åt allt annat än att laga mat. Restaurangbesök med vänner på lördag, samt snabbmatskök i samband med stugletande på söndag har stått på menyn. Ikväll orkar vi inte heller. Därför körde vi ikväll en riktig favorit i repris, hemmagjord pizza Mexicana. Grymt!
 
Mexicana, 2 personer
Pizzadeg:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 dl flytande margarin
1,5 dl mjölk
1 msk mjöl till kavling
 
Fyllning:
2 msk tomatpuré
2 msk Thai sweet chili sauce
ca 150 gram köttfärs
1 st gul lök
6 st vitlöksklyftor
100 gram riven ost
salt
vitlökspeppar 
oregano
flytande margarin till stekning
 
Ställ ugnen på 225 grader, och lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt flytande margarin och mjölk. Knåda därefter till en smidig deg. Strö ut lite mjöl på ett bakbord och kavla därefter ut degen till en pizzabotten, ca 3 mm tjock. Lyft försiktigt över pizzabotten till ugnsplåten. 
 
Finhacka lök och vitlök och stek tillsammans med köttfärsen i en stekpanna. Krydda färsen efter behag. Klicka ut tomatpuré och sweet chili sauce, och bred därefter ut jämnt över pizzabotten med hjälp av en sked. Fördela sedan ut fyllningen och krydda rikligt med oregano. Toppa slutligen pizzan med ost, och grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter. 
 
Klart att servera!
 
 
 
 
 
 

Roligare sopor.

Äntligen har jag hittat källsorteringskärl som passar för köksskåp modell mindre! De finns på ICA Maxi, och inhandlades igår kväll till en kostnad av endast 159 SEK. I det riktigt snygga setet ingick tre behållare, det vill säga två stycken höga som rymmer 12 liter vardera, och en lite mindre som går att hänga på skåpsluckan och med råge rymmer hushållsavfallet.
 
Så nu har det äntligen blivit ordning under vår diskbänk. Våra provisoriska lösningar, bestående av olika påsar i en bunke, är nu väck och det känns riktigt roligt att lägga plastförpackningar och kartonger i nya gröna kärl. Till värmeljus utan veke och aluminium i övrigt har vi utsett en helt vanlig frysburk med lock.
 
That´s it. Enkelt, numera roligt och framför allt väldigt bra.
 

 
 

Insnöad under diskbänken.

Ikväll har jag snöat in mig på två saker, kryddodling och sopsortering.
 
För just nu är vi i full färd med att skapa mer möjligheter för att leva ännu lite mer miljömedvetet än vad vi redan gör. Så jag har spenderat en halvtimme på knä med huvudet under vår synnerligen trånga diskbänk i hopp om att få ordning på sorteringskärlen, läs papperspåsarna, i vilka vi från och med idag ämnar att lägga tidningar, mjölkpaket, värmeljus utan vekeshållare samt plastförpackningar. Det kommer att bli en och annan runda extra till returstationen, men det är helt ok. Vardagsmotion i kombination med en mer hållbar värld är sannerligen inte att förakta. Och så snart som jag har lyckats hitta en rimligt fungerande sorteringslösning för kök modell mindre, lovar jag att återkomma med tips!
 
Vidare har jag införskaffat fröer. I sommar ska vi nämligen stoltsera med väldoftande timjan, oregano och basilika på balkongen. Hela åtta krukor av varje ska det bli. Om allting går enligt plan vill säga. För jag kan inte påstå att jag är känd för att lyckas bra med mina hemmaodlingar. Gröna fingrar är således inget jag planerar att skriva in i mitt CV för närvarande.  Att odla eget är dock vansinnigt roligt. Billigt och bra för miljön är det också.
 
Inga fancy odlingsredskap behövs heller. Ett gammalt äggpaket, eller varför inte några uttjänta thé-muggar eller glas, fungerar minst lika bra som ett dyrt litet växthus. Förra året drev jag upp basilika i vanliga syltburkar, den höll sig ända in i januari. I år har jag dock investerat i en liten trevlig odlingslåda i hårdplast från Plantagen. Enligt min mening en rimlig kostnad med tanke på att den både passar väl in i mitt fönsterbleck i köket, samt att jag kan återanvända den igen nästa vår.
 
Allt som allt gick kalaset med låda och tre fröpåsar loss på 120 SEK. Helt ok pris för 24 st kommande krukor med kryddor. Med lite tur blir resultatet lika framgångsrikt i år som med förra årets basilika på bilden nedan.
 
 
 
 
 
 
 

Päronsallad med fetaost.

Förra helgen hade vi härliga vänner på besök. Jag hade i god tid förberett dem väl på att de skulle få agera försöksobjekt för nya rätter. Trots det accepterade de inbjudan, och vi hade en synnerligen trevlig kväll. Förrätten nedan blev riktigt god, och om man så önskar fungerar den alldeles utmärkt som fristående sallad eller tillbehör till grillat - om man gör en något större sats vill säga!
 
Päronsallad med fetaost, 4 personer
1 st kruka långbladig sallat av något slag
2 nävar mangold
4 st päron
1 förpackning fetaost
6 st soltorkade tomater
1 dl hela valnötter
flytande honung
balsamicosås
4 st tallrikar för servering
 
Skölj sallaten och låt den rinna av ordentligt. Skala och skär päronen i centimeterstora bitar. Skär därefter även fetaosten i centimeterstora bitar. Finhacka de soltorkade tomaterna,  och blanda tillsammans med päron och fetaost i en skål. Finhacka även valnötterna och låt dem ligga kvar på skärbrädan. Nu är det dags att börja komponera förrätten på tallrikar:
 
Lägg upp 3-5 st långa sallatsblad på respektive serveringstallrik, och placera mangolden ovanpå. Portionera ut päron- och fetaröran över sallaten, ringla en sträng flytande honung över röran, och toppa därefter med finhackade valnötter. Ploppa ut lite balsamicosås på tallriken i ett snyggt mönster.
 
Klart att servera!
 
 
 

Vitaminboost.

Jag är, som de flesta vid det här laget vet, inte speciellt förtjust i att slänga mat. I linje med det vill jag nu slå ett slag för fruktsmoothies. Fullspäckade med vitaminer, enkla att göra och framför allt ett bra sätt att nyttja frukt och grönt som har tappat något av sin ursprungliga stuns och fräschör. Kan garantera att bruna bananer inte känns speciellt bruna när de väl mixas ihop med annan frukt och kanske lite yoghurt naturell.
 
Ikväll har jag boostat mig med C-vitamin i form av kiwi och päron, de sista kvarvarande frukterna från två "storköps-korgar" som vi inhandlade förra helgen. Päronen hade fått ganska fula skal och kändes på tok för mjuka för att egentligen användas. Men ruttna var de sannerligen inte, och således var slänga inte något alternativ. Väl skalade och mixade fick de istället göra underverk i min förkylda kropp. Givetvis kan man använda sig av vilka frukter man vill. Den här mixen blev dock riktigt god.
 
Fruktsmoothie, 2 glas
2 st kiwi
4 st medelstora päron
 
Skala frukterna och skär dem i bitar. Lägg dem i en skål/behållare med höga kanter och mixa i en minut. Klart! Och skulle man få för sig att spara lite till morgondagen går det bra. Smoothies i behållare med lock håller sig utmärkt något dygn i kylen.
 
 
 
 

Äggfri men gudomlig smörgåstårta.

Har nu haft svensk mark under fötterna i 1,5 veckor. Under den här tiden har vi hunnit fira födelsedag, haft middagsgäster samt gottat oss med diverse andra karibieninspirerade trevligheter. Så tro mig, förhoppningsvis intressanta recept kommer. De har på grund av tidsbrist bara fastnat lite i utkast-stadiet.
 
Avslutar dock den här veckan med ett recept på den alldeles gudomliga smörgåstårta som jag gjorde till min sambos födelsedag förra fredagen. Den är helt fri från ägg och skaldjur. Kan således bara konstatera att majonäs är en överskattad produkt när det kommer till den här typen av tårta!
 
Smörgåstårta utan ägg, 4-6 bitar
16 st skivor formfranska
200 gram bredbar leverpastej
1 burk fruktcoctail (ca 350 gram)
1 dl vispgrädde
200 gram bredbar färskost naturell (t ex Philadelphia)
4 skivor rökt skinka
8 st skivor ost
1 st kiwi
Bladspenat, mangoldblad eller liknande som sidgarnering
 
Skär bort kanterna från brödet, och vispa därefter grädden till medeltjock konsistens. Häll av spadet från fruktburken, lägg frukten i en skål och blanda ihop med 2-3 msk av den vispade grädden. Nu har du fått äggfri mimosasallad att använda som tårtfyllning. Gröp sedan skedvis ur hela leverpastejförpackningen och lägg i bunken med kvarvarande vispad grädde. Kör några omgångar till med elvispen tills en slät mousse bildas.
 
Lägg fyra skivor bröd kant-i-kant på ett serveringsfat eller en stor tallrik. Bred ut hälften av leverpastejmoussen på brödet, och var noga med att lägga fyllningen ända ut mot kanterna. Lägg därefter ett ytterligare lager med bröd och tryck till lite så att underlaget blir så plant som möjligt. Bred ut all mimosa som ett andra lager och lägg på ytterligare fyra brödskivor. Fördela ut det sista av leverpastejmoussen som ett tredje lager, och toppa slutligen med de sista brödskivorna. Nu har du bildat basen till din tårta.
 
För garnering, börja med att breda ut färskost jämnt över tårtans topplager, och fortsätt därefter på sidorna tills tårtan är väl täckt. Garnera toppen med ihoprullad skinka och ost. Skala och skär kiwin i skivor och lägg ut i ett stiligt mönster. Tryck slutligen fast salladsbladen på sidorna. Klart!
 
Tårtan är fantastiskt god att äta direkt, men blir ännu bättre om den får stå i kylen och sätta sig i några timmar alternativt över natten. Om man nu kan hålla fingarna ifrån den så länge vill säga....
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Från sandkakor till semlor.

Efter två härliga veckor i Väst-Indien, frossandes i färsk frukt och nyfångad fisk, känns det både surrealistiskt och aningens ofräscht att "fira" Fet-tisdag redan imorgon. För trots att jag gillar gott-gott, så har jag aldrig förstått mig på det där med semlor. Ofta är de alldeles för feta, stabbiga och gräddiga för min smak. Jag tycker helt enkelt inte om dem. Dock sätter gärna min käre sambo tänderna i en och annan. Om han lyckas hitta äggfria bullar, vill säga.
 
Så efter att ha botaniserat kylskåp och skafferi, samt plockat idéer från en handfull olika semlerecept på nätet, gjorde jag slag i saken. Skapelserna nedan är således i vanlig ordning bakade efter bästa förmåga utifrån de ingredienser som ikväll fanns hemma. De innehåller således varken smör, ägg, jäst eller något annat konstigt som sällan finns i mitt kök. Och till både min och min käre sambos stora förvåning blev de faktiskt begärligt goda!
 
Semlor, 4 st
Bullar:
2,5 dl vetemjöl
1/2 msk bakpulver
1 krm salt
1 msk ljus sirap
1,5 dl vaniljkesella
1/2 dl mjölk
 
Fyllning:
3 msk strösocker
1 dl valnötter (givetvis går det bra med traditionsenliga mandlar om man så önskar!)
1 dl vispgrädde
 
Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt, och ställ ugnen på 200 grader. Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt sedan sirap, kesella och mjölk. Knåda ihop ingredienserna till en deg och forma därefter fyra bullar. Lägg dessa på ugnsplåten och grädda i ca 15 minuter. När bullarna har vuxit samt fått lite färg är de klara att tas ut ur ugnen. Låt bullarna svalna under en bakduk medan du gör fyllningen.
 
Mixa socker och valnötter till en smidig massa, och vispa därefter grädden. Blanda ner nötmassan i grädden och rör om med en sked. Förvara sedan nötgrädden i kylen tills dess att semlorna ska ätas.
 
När bullarna har svalnat, skär av toppen och tryck till en grop i bottendelarna. Fyll gropen med gräddblandning och sätt tillbaka locket på toppen.
 
Klart på endast 30 minuter!
 
 
 
 

Instagram
RSS 2.0