Citrus- och ingefäramarmelad.

Finns det något bättre än att veta exakt vilka ingredienser som maten innehåller? Det här receptet är perfekt nu i juletider när man köper på sig mängder av citrusfrukter, men kanske inte hinner äta upp alla innan de blir mjuka och fula.
 
Marmeladen nedan är gjord på ekologiska clementiner som blivit lite småtrista och mjuka i skalet. Ett ypperligt sätt att göra något vettigt av frukt som har tappat sin stuns.
 
Citrus- och ingefäramarmelad, en burk à 450 gram
300-350 gram clementiner (alt a 3-4 apelsiner)
Skalet från 1 st clementin
1/2 dl riven färsk ingefära
2 dl kranvatten
2,5 dl syltsocker
 
Skala citrusfrukterna och skär i mindre bitar. Skala och finriv en liten bit ingefära. Lägg i en kastrull, häll över vatten och låt puttra under lock på medelvärme i ca 30 minuter. Rör om emellanåt och passa då även på att mosa fruktbitarna.
 
Skölj celementinskalet noga, speciellt om frukten du använder inte är ekologisk. Skär skalet i små strimlor, och blanda ner i kastrullen tillsammans med syltsocker. Låt koka häftigt under omrörning i ca 10-15 minuter. Gör marmeladprov genom att droppa lite på diskbänken och dra i klicken med en sked. Om klicken har fast konsistens och inte flyter ut är marmeladen klar.
 
Häll upp i en väl rengjord burk och låt svalna helt innan burken ställs i kylen.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
script src='https://static.blogg.se/public/js/footer.js?id=51f794629606ee413ea4b7d0' type='text/javascript'> <