Bort med usch-uschet.

Här kommer så sista inlägget gällande bikarbonatets förträfflighet - rengöring av emaljerade ytor såsom spis och gamla emaljgrytor. Mycket enkelt:
 
Pudra bikarbonat över de inbrända ytorna som du vill rengöra. Spill på lite ättika och låt geggan bubbla och fräsa tills dess att det inbrända släpper. Detta kan vara allt från 5 minuter till över natten, beroende på hur inbränt usch-usch du har att bekämpa. Skölj sedan med vatten och torka ytan torr med mjuk trasa. Klart.
 
Mina emaljerade loppisfynd nedan blev jättefina i botten efter att ha stått med bikarbonat och ättika över natten. Perfekt när man vill fräscha upp och använda mormors vackra men gamla pannor!
 
OBS! Detta knep bör inte testas i teflonkärl!
 
 
 
 
 

Surt på skeden.

Söndagar är enligt min mening ypperliga dagar för allt som heter sortering, rensning, vattning och specialrengöring. Det är vidunderligt skönt att vakna upp till en ny vecka med vetskapen att allt är i ordning och inget behöver tas om hand. Därför stoppade jag igår en laddning diskmaskinsrostiga bestick i blöt över natten. Imorse var de åter blanka och fina. Magiskt. Och synnerligen enkelt:
 
Lägg besticken i ett lämpligt kärl. Jag har här använt mig av två gamla bakformar som egentligen väntar på att köras till återvinningen. Täck de rostiga ytorna med vatten och sprinkla över rikligt med citronsyra, det vill säga 1-2 matskedar per kärl. Låt stå på diskbänken över natten, skölj sedan av och torka med en mjuk trasa. Besticken blir garanterat som nya på bara några timmar!
 
Citronsyra köper jag på refillpåse i vilken livsmedelsbutik som helst. Skonsamt för både bestick, plånbok och miljö. Precis som jag vill ha det.
 
 
 
 

Snyggt silver.

Dags för det femte inlägget gällande bikarbonat och dess förträffliga egenskaper. Ikväll har jag använt mig av en tesked i pizzadegen, och hela tre matskedar för att putsa upp några lätt oxiderade silversmycken. Behöver det tilläggas att jag för tillfället använder bikarbonat till precis allt?
 
Iallafall, till det här med silverputs. Kanske det enklaste sättet någonsin att fräscha upp sina smycken eller saggiga bestick:
 
Lägg en bit aluminiumfolie i en lagom stor skål, och lägg sedan de objekt som ska rengöras på folien. Häll varmt vatten över så det täcker och sprinkla därefter ut rikligt med bikarbonat över objekten. Låt verka i 10-30 minuter, beroende på hur svart silvret var från början. Torka torrt med en mjuk trasa.
 
Inte svårare än så.
 
 
 

Vardagslyx.

Olivolja är fantastiskt! Det är inte bara gott, utan innehåller även bra fetter som har positiv inverkan på kolesterolet samt besitter antiinflammatoriska egenskaper. En matsked olja motverkar trög mage, och är dessutom outstandig vid egen hudvård. Häll gärna några stänk i badet, eller blanda ihop med yoghurt och honung till en närande ansiktsmask. En superprodukt helt enkelt!
 
Hemma hos oss återfinns för tillfället två olika sorter - en något billigare till matlagning och en något dyrare införskaffad i Portugal som används flitigt till sallader och förrätter. Den senare njuter vi gärna av naturell tillsammans med en nypa flingsalt och nybakta baguetter. Vardagslyx när den är som bäst.
 
Baguetter, 4 st
25 gram jäst (1/2 färsk kub eller 1/2 påse torrjäst)
5 dl vatten
2 tsk salt
11 dl vetemjöl
ca 1 dl vetemjöl till utbakning
 
Steg 1:
Börja redan på morgonen! Smula/häll jästen i en degbunke. Värm sedan vattnet i en kastrull till ca 37 grader, häll över jästen och rör om så att den löses ordentligt. Blanda i salt och hälften av mjölet. Rör ihop med en gaffel till en slätare smet, och tillsätt därefter resten av mjölet. Knåda noga till en smidig deg, och låt degen jäsa i rumstemperatur under ett par timmar. Tiden är inte så noga, det viktiga är att degen jäser upp i bunken. Efter ca två timmar brukar jag känna mig redo för steg 2:
 
Ställ ugnen på 200 grader, och lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt. Mjöla bakbord eller diskbänk. Placera degen på den mjölade ytan och skär den i fyra delar. Utan att knåda, forma varje del till en avlång baguette och lägg på plåten. Låt jäsa under duk i ca 30-40 minuter, och grädda sedan i ungefär 25-30 minuter. Låt svalna på plåt eller galler.
 
Det ska tilläggas att mina baguetter alltid blir goda men sällan vackra. Vill man ha mer estetiska varianter, kan man pensla dem med vatten och strö på sesamfrön innan gräddning. Ett annat knep är att skära snitt i baguetterna innan de gräddas - detta för en mer klassisk bagerikänsla. Bröd som blir över kan med fördel frysas. Lycka till! 
 
  
 

På det sjätte smäller det.

Eller, på det fjärde brusar det iallafall vilt. Det är nämligen dags för inlägg nr fyra gällande bikarbonatets förträfflighet för en smidig, prisvärd och giftfri vardag. Den här gången snackar vi propplösning.
 
Alla har vi någon gång stuckit in huvudet under diskbänken, skruvat loss krångliga vattenlås och svurit högljudda eder. Säkert har vi även panikköpt medel likt kaustiksoda på affären, och fåfängt hällt ner i avloppen med syfte att få vattnet att åter flöda ut ur handfatet. Sådana medel funkar ofta bra, men jag blir mörkrädd när jag ser de stora varningssymbolerna på förpackningen. Ty kaustiksoda fräter, och det är inte speciellt bra för vare sig hälsa, miljö eller avloppsrör.
 
Istället rekommenderar jag att testa en helt naturlig metod - bikarbonat och någon typ av sur vätska. Den kemiska reaktionen när ingredienserna blandas, är effektiv mot i princip alla proppar orsakade av fett och smuts. Riktigt besvärliga proppar kan givetvis behöva behandlas några gånger på raken, men så är det ju även om man använder starka giftiga grejor.
 
Propplösare
3 msk bikarbonat
1 dl ättika/vinäger/citronsaft
 
Strö bikarbonat över hålet i slasken/handfatet/duschbrunnen och häll därefter vätskan över bikarbonatet. Låt fräsa och bubbla i ca 20 minuter, och skölj sedan någon minut med riktigt varmt vatten. Om proppen inte släpper omedelbart, upprepa proceduren igen. Problemet löst!
 
 
 
 
 
 

Glatt under armarna.

Sedan några veckor tillbaka använder jag en hemmagjord deodorant. "Intressant" säger vissa, "Hu" säger andra. Hurra säger jag, och glädjer mig dagligen åt att slippa onödiga kemikalier i mina armhålor. Den håller mig fräsch en hel dag, och så länge man håller en normalfrekvens vad gäller duschbesöken är oönskade odörer inget som helst problem.
 
Hur gör man då? Har sett flera varianter av samma sak på nätet - man blandar kokosolja (köps i fast form på burk i vilken matvarubutik som helst) med bikarbonat och någon typ av stärkelse. Vissa smälter kokosoljan i vattenbad innan övriga ingredienser blandas i. Därefter får kokosoljan åter stelna innan den kan användas.
 
För mig blir vattenbad ett krångligt moment. Jag har istället testat två varianter och båda blev lika bra.
 
Deodorant variant 1, en dryg veckas förbrukning:
1 msk kokosolja (jag har använt mig av Kung Markattas ekologiska variant)
1 msk bikarbonat (odördämpande egenskaper)
1 msk potatismjöl (absorberar fukt)
 
Blanda med hjälp av en gaffel ihop rubbet i en burk med lock. Låt stå en bit ifrån värmekällor i badrummet eftersom kokosolja smälter vid ca 24 grader. Endast en ärta behövs till båda armhålorna varje morgon. Luktar lite kokos såklart, men absolut inte så att det stör.
 
Deodorant variant 2, en dryg veckas förbrukning:
1 msk fet kroppscreme (jag har använt mig av kakaosmör införskaffat på Tobago i våras)
1 msk bikarbonat
1 msk potatismjöl
 
Blanda ihop och använd enligt ovan.
 
Jag har provat båda varianterna med tighta tröjor utan att drabbas av vare sig kladd eller fläckar, men för att vara på den säkra sidan rekommenderar jag att låta smorslet torka in lite innan kläderna ska på. Nästa gång blir det en röra med body butter som bas. Återkommer med utlåtande kring det inom kort!
 
 
 

No more sura uppstötningar.

Jag brukar sällan ha problem med sura uppstötningar. Det innebär givetvis att jag är ganska dåligt förberedd de få gånger per år som jag får brännande känningar i halsen. Vid de tillfällena lyser avsaknaden av Samarin här hemma lika starkt som en förhörslampa. Tack och lov finns dock för det mesta bikarbonat i skafferiet. En räddare i nöden på många sätt.
 
Att lindra halsbränna, sura uppstötningar och smått risig mage utan Samarin är något av det enklaste. Blanda bara en tesked bikarbonat i ett dricksglas fyllt med kallt vatten. Drick upp rubbet, och känn lindringen komma inom någon kvart.
 
Inte svårare än så. Och dessutom ganska billigt också.
 
 
 
 
 

Instagram
RSS 2.0