Vardagslyx.

Olivolja är fantastiskt! Det är inte bara gott, utan innehåller även bra fetter som har positiv inverkan på kolesterolet samt besitter antiinflammatoriska egenskaper. En matsked olja motverkar trög mage, och är dessutom outstandig vid egen hudvård. Häll gärna några stänk i badet, eller blanda ihop med yoghurt och honung till en närande ansiktsmask. En superprodukt helt enkelt!
 
Hemma hos oss återfinns för tillfället två olika sorter - en något billigare till matlagning och en något dyrare införskaffad i Portugal som används flitigt till sallader och förrätter. Den senare njuter vi gärna av naturell tillsammans med en nypa flingsalt och nybakta baguetter. Vardagslyx när den är som bäst.
 
Baguetter, 4 st
25 gram jäst (1/2 färsk kub eller 1/2 påse torrjäst)
5 dl vatten
2 tsk salt
11 dl vetemjöl
ca 1 dl vetemjöl till utbakning
 
Steg 1:
Börja redan på morgonen! Smula/häll jästen i en degbunke. Värm sedan vattnet i en kastrull till ca 37 grader, häll över jästen och rör om så att den löses ordentligt. Blanda i salt och hälften av mjölet. Rör ihop med en gaffel till en slätare smet, och tillsätt därefter resten av mjölet. Knåda noga till en smidig deg, och låt degen jäsa i rumstemperatur under ett par timmar. Tiden är inte så noga, det viktiga är att degen jäser upp i bunken. Efter ca två timmar brukar jag känna mig redo för steg 2:
 
Ställ ugnen på 200 grader, och lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt. Mjöla bakbord eller diskbänk. Placera degen på den mjölade ytan och skär den i fyra delar. Utan att knåda, forma varje del till en avlång baguette och lägg på plåten. Låt jäsa under duk i ca 30-40 minuter, och grädda sedan i ungefär 25-30 minuter. Låt svalna på plåt eller galler.
 
Det ska tilläggas att mina baguetter alltid blir goda men sällan vackra. Vill man ha mer estetiska varianter, kan man pensla dem med vatten och strö på sesamfrön innan gräddning. Ett annat knep är att skära snitt i baguetterna innan de gräddas - detta för en mer klassisk bagerikänsla. Bröd som blir över kan med fördel frysas. Lycka till! 
 
  
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
script src='https://static.blogg.se/public/js/footer.js?id=51f794629606ee413ea4b7d0' type='text/javascript'> <