Brödtext.

Som tidigare nämnt, är jag för tillfället inne i en period när jag njuter till fullo av att baka eget bröd. I repertoaren finns nu grunden för både brödbullar och formbröd, och jag testar konstant nya grepp genom att slänga ner allt möjligt spännande i degen. Honung och torkade örter har blivit mina stora favoriter i det mesta, men givetvis kan båda ingredienserna uteslutas om man så önskar.
 
Det här brödet innehåller dock båda delarna, och i detta huset har vi redan massor av det - både färskt och fryst. Det är helt gudomligt gott, och framför allt synnerligen enkelt att göra.
 
Saftigt bröd, en limpa
4 dl vetemjöl
2 dl fiberberikade havregryn
1 dl rågmjöl (kan bytas ut mot ytterligare 1 dl havregryn alternativt 1 dl annat mjöl. OBS! Ju mer havregryn och mindre mjöl, desto plattare bröd!)
2 tsk bikarbonat alternativt 4 tsk bakpulver
1 tsk salt
3,5-4 dl lättfil
2 msk flytande honung
2 msk torkade örter (ta det du har hemma, men kan rekommendera rosmarin och salvia)
eventuellt 0,5-1 dl mandelspån som blivit över efter tillagande av mandelmjölk (här är det inte så noga med mängden)
 
Ställ ugnen på 180 grader och placera ugngallret i mitten. Smörj sedan insidan av en brödform noga med lite olja. Om du inte äger en specifik brödform går det absolut bra att använda en vanlig sockerkaksform istället. Brödet blir såklart bara mer intressant om det ser något annorlunda ut.
 
Blanda havregryn, vetemjöl, rågmjöl, bikarbonat och salt i en stor skål. Rör om noga så att ingredienserna blandas väl. Häll sedan ner lättfil, flytande honung, torkade örter samt eventuellt mandelspån, och ta ytterligare en ordentlig blandningsvända i skålen tills du har en riktigt klibbig och lös deg.
 
Häll ner degen i den form du har valt, platta ut degen lite lätt med en sked och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 45 minuter. För att veta när gräddningen är klar, stick en tändsticka eller tandpetare i brödet. Kladdfri sticka betyder att brödet är klart. Låt det svalna i sin form under en ren kökshandduk.
 
Servera gärna nybakt och ljummet, med lite marmelad och smakrik ost. Det här blir bara så galet gott!
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
script src='https://static.blogg.se/public/js/footer.js?id=51f794629606ee413ea4b7d0' type='text/javascript'> <