Söndagsmiddag på bara 30 minuter.

Att äta söndagsmiddag är en gammal tradition som jag fortfarande finner ytterst trevlig. Det behöver inte vara vare sig tidskrävande, avancerat eller speciellt dyrt.
 
Som vanligt har jag ikväll använt mig av det jag har hemma. Det vill säga tunnskurna kotletter ur frysen, potatis, lök och morötter. Samt en vinslatt från fredagen som oförhappandes nog lyckades bli kvarlämnad i sin flaska.
 
Fler huvudingredienser än så, samt lite basvaror i skafferiet såklart, behövs faktiskt inte för att ordna något riktigt snabbt och gott till middag. Den här rätten är dessutom klar att servera efter endast ca 30 minuter, förberedelsetiden inberäknad.
 
Karrekotletter med rotsaksröra och rödvinssås, 2 personer
2 st karrékotletter
2 st medelstora potatisar
3 st medelstora morötter
2 msk flytande margarin
vitlökspeppar till kryddning
 
Rödvinssås:
1/2 gul lök
1 msk flytande margarin
3 dl rött vin
2 dl kranvatten
1 st köttbuljongtärning
2 st lagerblad
5 st vitpepparkorn
1 msk soya
3 msk maizenamjöl (jag personligen gillar fyllig sås men här är det givetvis en smaksak hur mycket maizena man vill använda till att såsen ska tjockna)
 
Börja med såsen. Smält smöret i en kastrull samtidigt som du hackar löken. Lägg löken i kastrullen och bryn tills den får färg och blir mjuk. Tillsätt vin, vatten, buljongtärning, lagerblad och vitpepparkorn. Lämna därefter såsen puttrandes på låg värme utan lock tills dess att kotletterna och potatisen är nästan klar. Rör om då och då under tillagningen.
 
Skala och grovriv potatis och morötter. Bryn en matsked flytande margarin i en stekpanna och snurra runt så att matfettet fördelas över hela pannan. Lägg i de rivna rotsakerna och tryck till något med en stekspade så att de fördelas och täcker hela pannan. Låt steka på medelvärme i ca 15 minuter. Vänd runt rotsakerna emellanåt så att de inte bränns i pannan. Om de börjar se lite torra och trista ut, häll i lite vatten (ca 2 msk) och rör om.
 
Bryn 1 msk flytande margarin i en ytterligare stekpanna. Lägg ner karrékotletterna och peppra dem på båda sidor. Stek ca 8 minuter på varje sida. Skär gärna ett litet snitt i dem för att lättare se om de är genomstekta. Kotletterna är klara när köttsaften har slutat att sippra ut.
 
När kotletterna nästan är klara är det dags att lägga sista handen vid såsen. Den har vid det här laget reducerats till ca 3 dl sås i pannan. Sila bort lök, pepparkorn och lagerblad. Spara löken i en separat skål men släng bort både peppar och lagerblad. Häll därefter åter såsen i samma panna. Rör ner soya och därefter maizenamjöl och koka någon minut ytterligare tills dess att såsen får den konsistens som du vill ha.
 
Häll upp såsen i separata små skålar. Överbliven sås serverad på det här sättet, istället för upplagd på tallrik, kan enkelt läggas i en burk och sparas i kylen i max ett par dagar. Dessutom ser det enligt min mening betydligt trevligare ut när såsen inte slabbas runt direkt på tallriken . Lägg därefter upp kotletter och rotsaker på tallrikar och garnera slutligen rotsakerna med löken från vinsåsen. 
 
Så gott. Så snabbt. Och så ofantligt enkelt.
 
 

 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
script src='https://static.blogg.se/public/js/footer.js?id=51f794629606ee413ea4b7d0' type='text/javascript'> <