Just wok it.

En av våra stående rätter på middagsmenyn är wok. Främst för att det är så jädrans gott. Men även för att wok går ytterst snabbt att tillaga. Och att variera. Med några få ingredienser. Samt att det, enligt min mening, är roligt att emellanåt äta middagsmat med pinnar.
 
Basen i woken är givetvis grönsakerna och för oss är även marinaden strängt obligatorisk. I övrigt går det i princip att blanda i nästan vilket protein som helst och ändå få ett lyckat resultat. Eller inte något extra protein alls om man inte känner för det. För bara wokgrönsaker tillagade enligt nedan smakar faktiskt också toppen. På så sätt blir rätten istället vegetarisk.
 
I helgen har vi dock wokat grönsakerna tillsammans med kyckling, jordnötsmör och risnudlar. En rätt som verkligen kan få mig att gå bananas. På ett genomgående positivt sätt, såklart. Och det efter endast 15 minuter effektiv tid i köket. I min värld kan det knappast bli bättre!
 
Kycklingwok med jordnötsmör och risnudlar, 2 personer
250 gram kycklingfilé
300 gram frysta wokgrönsaker
1 msk matlagningsolja (jag kör för närvarande med rapsolja men här använder man givetvis den olja man för tillfället har hemma)
1/2 dl soya
1/2 dl thai sweet chili sause
2 msk jordnötsmör (kan utelämnas ur receptet om man så vill)
1 förpackning risnudlar, ca 50 gram (givetvis kan man här koka ris om man på grund av någon anledning inte vill äta nudlar. Om så är fallet rekommenderar jag att man börjar med riset först)
 
Börja med att strimla kycklingfilén i skivor, ca 1 cm breda och 1/2 cm tjocka. Värm oljan i en stekpanna, lägg i kycklingen och förstek den. Eftersom skivorna är tunna går stektiden väldigt snabbt. Häll därefter ner frysta wokgrönsaker i stekpannan och blanda väl med kycklingen. Stek vidare på medelvärme tills dess att grönsakerna är tinade och varma. Rör om då och då. Medan grönsakerna steks, koka upp vatten i en kastrull. Lägg ner risnudlarna i kastrullen och koka enligt anvisning på förpackningen, ca 5 minuter.
 
Blanda en marinad av soya, thai sweet chili sause och jordnötsmör i en skål. När grönsakerna och kyckligen är genomstekta, ringa ner marinaden i stekpannan och rör om. Låt pannan puttra i ytterligare några minuter. Vid det här laget har nudlarna hunnit bli klara. Häll av vattnet och fördela nudlarna på två tallrikar. Tag därefter stekpannan av spisen och lägg upp även kycklingwoken på tallrikarna.
 
Klart att servera!
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Erika Skogly

Det låter jättegott! Tyvärr har vi en kille hemma som inte tål jordnötter, så jag törs inte laga det där när han är hemma. :(

Svar: Aj, allergier ska man verkligen ha respekt för! Jordnötsåsen går ju att utelämna om man vill men thai sweet chili sausen kan nog ha vissa spår av jordnötter den med tyvärr.
~ Stora A ~

2013-08-13 @ 07:06:10
URL: http://smaskelismaskens.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
script src='https://static.blogg.se/public/js/footer.js?id=51f794629606ee413ea4b7d0' type='text/javascript'> <