Grekisk kleftikos i lergryta.

För er som följer mig på Instagram är det säkert inte någon nyhet att vissa saker jag lägger upp dröjer någon dag eller tre innan de presenteras här på bloggen. Hela januari, och även nu i februari för den delen, har nämligen stort fokus legat på jobb till följd att vissa kvällar varken orkar eller hinner jag med att skriva något. Vissa perioder är bara sådana, och jag kommer att ta igen inläggsfrekvensen när allt väl har lugnat ner sig lite.
 
Ikväll kommer därför ett kanonrecept på det vi mumsade i oss i fredags, Kungen och jag. Grekiskt på mitt sätt när det är som bäst. Har man ingen lergryta kan man såklart steka godsakerna i en vanlig ugnsform med folielock. Resultatet blir inte lika saftigt och man måste röra om i formen emellanåt, men självfallet är det svårt att misslyckas totalt med de här magiskt goda ingredienserna.
 
Ett bra tips är att skära upp alla ingredienser innan du börjar. Det blir verkligen betydligt enklare så.
 
Grekisk kleftikos i lergryta, 3-4 personer
4-6 st potatisar
200 gram zucchini (en liten)
300 gram aubergine ( en liten)
5 st hela vitlöksklyftor 
10 st coctailtomater
400 gram fläskkarré, bitar skurna ca 2*2 cm
1 tsk salt
1 msk vitlökspeppar
1 msk torkad timjan
1/2 citron skuren i skivor
saften från resterande 1/2 citron  
1/2 dl vatten
200 gram fetaost, bitar skurna ca 1,5*1,5 cm
färsk timjan till garnering
 
Lägg lergrytan i blöt, ca 15-30 minuter. Skär potatis, zucchini och aubergine i centimetertjocka bitar. Lägg i grytan, och krydda med torkad timjan & halva mängden salt och peppar. Stick ner vitlöksklyftorna bland grönsakerna. Pressa över saften från ena citronhalvan, häll på vatten och rör om.
 
Sprid ut köttbitarna ovanpå grönsakerna, salta och peppra. Placera ut hela cocktailtomater och citronskivor på köttbitarna, och om så önskas toppa med några färska timjankvistar.
 
På med locket och ställ grytan i en kall ugn. Sätt temperaturen på 180 grader. När potatisen har mjuknat, dvs efter ca 1,5 timme, lägg på fetaosttärningar i grytan. Låt stå i ugnen utan lock ca 15-20 minuter så att fetaosten får färg. 
 
Garnera med färska persiljekvistar innan servering.
 
 


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
script src='https://static.blogg.se/public/js/footer.js?id=51f794629606ee413ea4b7d0' type='text/javascript'> <