Earth hour 2015.

Igår deltog vi i världsomspännande Earth hour, Kungen och jag. Den timmen är något som jag har prioriterat i flera år. Ibland ser jag att WWFs initiativ ifrågasätts, nästan som när man diskuterar vikten. "Vad man äter mellan nyår och jul, är mer viktigt än vad man äter mellan jul och nyår". Vissa individer med den inställningen släcker inte nödvändigtvis ner just under Earth hour, de gör det ju så ofta i vardagen ändå.
 
Ja, jag kan till viss del hålla med de rösterna. Självklart är det viktigt att vi tar vårt ansvar på en daglig basis, inte bara stillar ett dåligt samvete en timme om året. För mig utesluter dock inte det ena det andra. Och jag ser mitt deltagande som ett sätt att sprida information. Igår lade jag ut en bild på min vackra ljuslykta på både Facebook och Instagram. Jag hoppas att den bilden påminde åtminstone någon i mitt flöde om att det var dags att släcka ner. Kanske fick jag med enkla medel till och med några stycken att tänka till, bara genom att synliggöra att Earth hour 2015 pågick. Om så var fallet, lyckades jag.
 
Här nedan ser ni ett inlägg om ekologiskt fotavtryck, taget från min privata och numera Törnrosavilande blogg. Det är nästan precis ett år sedan det skrevs. Imorse mätte jag åter mitt ekologiska fotavtryck på jorden, och glädjande nog behöver jag nu endast 2,21 jordklot. Med andra ord alldeles på tok för många. Den klassiska devisen "Ingen kan göra allt, men alla kan göra något" håller fortfarande. Små steg är också steg, man behöver således inte enbart äta gräs eller lappa familjens kläder tjugo gånger om för att göra skillnad. Bara att byta till autogiro, köpa ekologisk potatis och promenera till jobbet innebär en klar förbättring. Ganska enkelt, eller hur?
 
I år jobbar vi giftfritt hemma, Kungen och jag. Det innebär att vi aktivt nobbar utsläpp av skadliga kemikalier, både från hudvård och städartiklar. Vi återbrukar, köper och säljer secondhand samt planerar att nyttja naturens egna resurser för att fylla upp förråd och frys med svamp, kryddor och bär. I stugan eldar vi med ved från den egna tomtens gallrade träd, och myslamporna här hemma kommer att fortsätta vara släckta i de rum där vi inte vistas. I dagsläget äter vi fortfarande kött, om än inte så mycket. Dock kommer två vegetariska dagar per vecka att införas. Det är vårt vardagliga bidrag till att göra planeten Tellus lite bättre år 2015.
 
Om du är en av dem som missade Earth hour igår, känn inte dåligt samvete för det. Det går faktiskt bra att släcka ner vilken dag som helst, kanske redan ikväll.
Så, hur känner du och vad kan du göra?
 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 
12 mars 2014:
 
Jag anser själv att vi är relativt klimatsmarta, Kungen och jag. Vi handlar främst lokalproducerad mat och helst ekologiskt, även om det händer att vi ibland syndar till det med icke-miljömärkta varor eller importerade grönsaker från frysdisken. Vi äter inte speciellt mycket kött, men de gånger vi gör det är det kött eller fågel från Sverige som gäller. Mat slängs i princip aldrig, om man bortser från potatisskal, utan fryses in alternativt används någon dag efter sista förbrukningsdag. Här är jag till och med riktigt petig. För "bäst före" på förpackningen betyder inte "dåligt någon dag efter". När det kommer till att sluta skapa matberg via svinn, tror jag att gemene man har mycket att lära.
 
De saker vi inte längre vill ha säljer vi med fördel på loppis eller ger bort till organisationer för bättre behövande, utan att för den sakens skull fylla på hemmet med nämnvärt mycket nytt. För ingen av oss är några direkta storshoppare av rang. Vi köper det vi vill ha utifrån det vi faktiskt behöver, varken mer eller mindre.
 
Vår TV är fortfarande av den tjocka modellen. Något som jag med en dåres envishet försöker klassa som en "retro och således ganska cool" pryl. Det är dock få personer som köper mitt försök att klassa upp den tjocka tingesten lite. Sanningen är att jag inte klarar av att slänga en fullt fungerande elektrisk apparat enbart på grund av skälet att ett modernt hem bör stoltsera med en ny, platt och snygg doning placerad i fästen på väggen. Det är således anledningen till att TV-n blir kvar ett tag till. För så gammal är den ju trots allt inte.
 
Vidare slår vi av lampor i rum där vi inte befinner oss, nyttjar inte standbyfunktioner på nätterna eller kör golvvärmen i badrummet i onödan (läs i princip aldrig). Laddare till mobiler drar vi ur väggen när de inte används, och elementen är definitivt inte ställda på max. I sovrummet är det till och med riktigt svalt. Bra för miljön och bra för den ack så viktiga sömnen. För det mesta promenerar vi dit vi ska eller åker tunnelbana när vi rör på oss privat i Stockholm. Pant och glas returnerar vi alltid, vi sopsorterar, har autogiro på det mesta, och på vår dörr sitter en plakett som visar att vi undanber oss tryckt reklam. Överlag sköter vi oss således ganska snyggt, kan jag i ett initialt skede tycka.
 
MEN.  På WWFs hemsida finns en ypperlig funktion för att mäta ditt eget ekologiska fotavtryck på jorden Tellus. Jag brukar göra testet lite då och då. Och varenda gång jag ser resultatet blir jag bestört. Jag gjorde det senast ikväll. Om alla skulle leva som jag gör, skulle 2,38 jordklot behövas. Mitt koldioxidutsläpp privat är lågt, men adderar jag effekten av min tjänstebil för mina mil per år mig genast över medel. En skrämmande siffra för någon som anser att hon faktiskt har ganska god kläm på hur det här med klimatsmartheten i vardagen fungerar.
 
Bevisligen kan vi fortfarande bli bättre, Kungen och jag. Till och med mycket bättre. Tjänstebilen kan jag dessvärre inte göra så mycket åt i dagsläget, speciellt eftersom vi redan nu knappt använder den privat. Men från och med nu kommer källsorteringskärl att monteras under den trånga diskbänken i vår lilla tvåa. Detta trots att vi har en bit att gå till närmaste sopsorteringsstation. Värmen på elementen i vardagsrum och kök slår vi härmed av. Det är ju faktiskt vår i Stockholm redan nu. Slutligen ska jag personligen sluta att dra ut onödiga dokument i printern på jobbet.
 
 
 
 
Det här är den 29e dagen i utmaningen #Blogg100. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
script src='https://static.blogg.se/public/js/footer.js?id=51f794629606ee413ea4b7d0' type='text/javascript'> <