Grönpeppargryta i stekpannan.

Den här Allhelgonahelgen har avlöpt på det mest optimala sätt man kan tänka sig. I fredags flydde vi nämligen stan till förmån för landet, till följd att hos oss knackade endast en hackspett på i lördags. Inga utklädda barn och busvarningar, och inga alkoholstinna vuxna skrålandes i konstiga utstyrslar och kladdigt vitt smink att brottas med på tunnelbanan. Väldigt skönt, must say.
 
Jag är nämligen överlag inte så förtjust i att fira den här helgen. Visst, det är trevligt med utskurna pumpor och stämningsfullt med levande ljus. Och självfallet gillar jag att träffa vänner och äta gott. Dock är det något vi vanligtvis ändå gör på permanent basis, så jag behöver inte nyttja just Allhelgona för det. Istället kan jag tycka att det är skönt att ta det lugnt och ägna både sina levande och bortgångna nära och kära lite extra omtanke. Vi har ju trots allt den sedan länge kommersialiserade påsken till att bjuda bort hutlösa mängder godis.
 
Så istället för att rumla runt, satsade vi nu istället på en helg i stillhet med eftertanke och rekreation. Lördagskvällen till ära njöt vi en flaska eko-vin, tillsammans med den grymma rätten nedan. Helt enkelt en fenomenalt lyxmiddag, väl passande i en stuga där Yes-flaskan sjunger på sista versen för den här säsongen. I november kör vi uteslutande med ekologiska varor, men givetvis går det även bra att laga gott med vilka råvaror som helst.
 
Grönpeppargryta i stekpannan, 2 personer
6-8 st medelstora potatisar
500 gram nötbitar
2 st grillkorvar
1/2 dl hela grönpepparkorn
2 dl creme fraiche naturell
1 st köttbuljongtärning
1 msk flytande margarin till stekning
Tomatsallad som tillbehör
 
Skala potatisen om det behövs, lägg i en kastrull och täck med vatten. Koka i ca 30-40 minuter. När potatisen nästan är klar (stick i den med en gaffel för att avgöra), slå av plattan och låt den puttra klart under lock på eftervärmen.
 
Medan potatisen kokar, skär grillkorven i ca 1 cm tunna slantar. Krossa grönpepparen väl i en mortel. I stugan har jag ingen sådan, och där krossar jag istället kornen med fingrarna mot en skärbräda alternativt med bredsidan av en kniv. Gör nu tomatsalladen i enlighet med länken ovan, och låt den stå i kylskåpet fram till servering.
 
När potatisen nästan är klar och har börjat att puttra på eftervärmen, värm margarinet i en stor stekpanna. Lägg i nötbitarna och bryn dem väl på varje sida. Lägg därefter i korvslantarna och stek i ca 5 minuter. När slantarna börjar få färg, smula ner buljongtärningen och vänd sedan ner creme fraiche direkt i pannan. Häll ner grönpepparn, rör om ordentligt så att såsen får jämn färg, och låt därefter allt puttra ihop sig på låg värme tills potatisen är helt klar.
 
Rekommenderar varmt en flaska rött vid namn Fantini, eftersom den passar alldeles utmärkt till grönpepparsås. Den blir din för endast 69 kr på Systembolaget, nr 2344 på italienska hyllan.
 
 

 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
script src='https://static.blogg.se/public/js/footer.js?id=51f794629606ee413ea4b7d0' type='text/javascript'> <