Husets capricciosa.

Igår var vi på Gröna Lund och svängde både våra lurviga och även några välfyllda bägare. Vilket känns litegranna i benen idag. Och alla delar av min kropp skriker högljutt och obarmhärtigt efter skräpmat.
 
Efter en utekväll av rang är det nämligen, enligt min mening, få saker som kan toppa tillfredsställelsen som infinner sig när man svullar i sig en riktigt fet pizza. En italiensk delikatess som faktiskt är synnerligen enkel att knåpa ihop hemma. Och då även blir betydligt mer nyttig och matig än de ofta överdrivet fettdrypande skapelser som pizzerian på hörnet erbjuder. Detta utan att tappa sin funktion - att göra min krävande kropp nöjd dagen efter.
 
Den här finfina rackaren slängde således jag och min sambo med gemensam ansträngning ihop på ungefär 25 minuter. Ungefär lika lång tid som det tar att lyfta luren och beställa, samt därefter promenera fram och tillbaka till den lokala pizzabutiken. Så väl investerade dyrbara minuter. Speciellt med tanke på att det är riktigt roligt att göra pizza tillsammans.
  
Husets capricciosa, 2 personer
Pizzadeg:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 dl flytande margarin
1,5 dl mjölk
1 msk mjöl till kavling
 
Fyllning:
4 msk tomatpuré
100 gram rökt skinka
1 liten burk skivade champinjoner
1 medelstor tomat
basilika
mejram
100 gram riven ost
 
Ställ ugnen på 225 grader och lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt flytande margarin och mjölk. Knåda därefter till en smidig deg. Strö ut lite mjöl på ett bakbord och kavla därefter ut degen till en pizzabotten, ca 3 mm tjock.
 
Rulla upp ena sidan av pizzabotten på din kavel och håll i kaveln med din ena hand. Lossa sedan den andra sidan från underlaget med din andra hand och lyft försiktigt över pizzabotten till ugnsplåten. Den här degen är osedvanligt smidig att jobba med så om det skulle råka gå hål någonstans, tryck bara ihop hålet och släta ut kanten med fingrarna.
 
Klicka ut tomatpurén och bred därefter ut den jämnt över pizzabotten med hjälp av en sked. Finhacka tomaten, klipp skinkan i småbitar och häll av spadet från champinjonburken. Fördela sedan ut fyllningen över pizzabotten. Krydda rikligt med basilika och mejram och toppa slutligen pizzan med ost. Grädda i mitten av ugnen, ca 15-20 minuter. Pizzan är klar att servera när osten är smält och kanterna har blivit något frasiga.
 
Buon appetito!
 

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
script src='https://static.blogg.se/public/js/footer.js?id=51f794629606ee413ea4b7d0' type='text/javascript'> <