Chili sin carne med sojafärs.

För ett par veckor sedan köpte vi en kilospåse med sojafärs, helt i enlighet med vår intention att dra ner på köttkonsumtionen på vardagarna. Eftersom sojafärsen är GMO-fri men inte helt ekologisk, stod vi något ambivalenta på affären och funderade lite innan påsen hamnade i korgen. Grundinställningen är fortfarande att ekologisk kost är det bästa och soja i kosten är ganska omdiskuterat, men eftersom vi äter väldigt varierat och inte använder soja i övrigt så har vi valt att köra på den här färsen emellanåt till vardags. Tänker att det knappast kan vara värre än det processade och transfettstinna gottgott jag ibland smäller i mig. Skulle dock vara intressant att höra Din uppfattning om detta, så berätta gärna i kommentarsfältet!
 
Iallafall, om man önskar en mer vegetarisk vardag med sojafärs så blev det här receptet jättebra. Kan ärligt talat säga att jag inte märker någon större konsistens- eller smakskillnad versus vanlig köttfärs. Soja eller ej, det här är enligt min mening ett ypperligt komplement till den vardagliga kosten.
 
Chili sin carne, 2-3 personer
2 dl torkad sojafärs
5 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
1 msk rapsolja
3 st vitlöksklyftor
1 burk blandade bönor
1 tsk salt
1 msk vitlökspeppar
1 msk paprikapulver
1 msk tomatpuré
1/2 dl vatten
4 msk torkad basilika
ev matvete som tiillbehör (kokas i enlighet med förpackningen)
 
Koka upp vatten i en kastrull. Häll ner sojafärsen, smula ner buljongtärningen och låt puttra i ca 10 minuter. Rör om så att buljongen löses upp. Slå av plattan och låt svalna lite under lock.
 
Under tiden, skala och finhacka vitlök. Värm olja i en stekpanna och fräs vitlöken på låg värme ett par minuter. Häll vattnet ur färskastrullen och stek ihop färsen med vitlöken, salt och peppar. Blanda ner bönorna, paprikapulver, tomatpuré, basilika och vatten. Låt puttra i ca 20 minuter.
 
Chilin är jättegod att äta som den är, men om man vill dryga ut portionerna lite så är matvete ett gott tillbehör.
Smaklig spis!
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
script src='https://static.blogg.se/public/js/footer.js?id=51f794629606ee413ea4b7d0' type='text/javascript'> <