Wallenbergare för en fattig gourmet.

Trots en välbehövlig skrivbreak över helgen, är det hela 84 stycken dagar kvar av Blogg100. Jag är således fortfarande med, och tänker inte låta ett tillfälligt nederlag stoppa mig den här gången.
 
Istället rivstartar jag den här veckans bloggande med ett recept på pannbiff med klassiska Wallenbergare-tillbehör, tillagat på ett både enkelt och billigt sätt. Det vill säga utan ägg, med vanlig fläskfärs och med mycket kärlek.
 
Wallenbergare, 2 personer
2 msk svenskt smör
250 gram köttfärs
1 st röd lök
1 tsk salt
1 msk vitlökspeppar
1 msk torkad persilja
 
4-6 medelstora potatisar
vatten för kokning
ca 1/2 dl mjölk
1 krm salt
1 msk torkad persilja
 
1 frp gröna ärtor
rårörda lingon
 
Skala potatisen, skär den i bitar och lägg i en kastrull. Täck med vatten och låt koka i ca 30 minuter. Rör nu ihop rårörda lingon och häll spadet av ärtorna. Låt sedan lingon och ärtor vila i kylen tills det är dags för servering.
 
Skala och hacka löken i små bitar, och blanda sedan en smet tillsammans med köttfärs, salt, vitlökspeppar och persilja i en bunke. Dela smeten i fyra delar, platta ut till biffar och börja steka i en stekpanna när det är ca 5 minuter kvar av potatisens koktid. Vänd försiktigt biffarna då och då för att få en jämn stekyta.
 
När potatisen är mjuk, häll av kokvattnet och blanda ner mjölk, salt och persilja i kastrullen. Ju färre potatisar desto mindre mjölk, prova dig fram till önskad konsistens. Mosa ihop ordentligt med en potatisstomp. När moset är klart borde även biffarna vara genomstekta.
 
Lägg upp biffarna på tallrikar, toppa med stekskyn och servera tillsammans med mos, lingon och ärtor.
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Caroline

Hittade hit via blogg100-inläggen på fb, tog mig äntligen tid att scrolla igenom några dagar och det var det värt.
Vilken trevlig blogg du har och en massa bra mattips, sådant gillas :)

Svar: Så roligt att höra, och tack för de fina orden! Jag blir riktigt glad :)
Anette

2015-03-17 @ 05:07:12
URL: http://livetsutmaningar.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
script src='https://static.blogg.se/public/js/footer.js?id=51f794629606ee413ea4b7d0' type='text/javascript'> <