Matiga basilikascones i muffinsformar.
De här små godingarna är supergoda att i traditionell ordning avnjuta ljumna som frukostbröd i gott sällskap med smör och ost. De passar även alldeles utmärkt att äta helt kalla, gärna som matbröd serverade till en god soppa.
Det bästa med scones är att de innehåller basvaror som man ofta redan har hemma. Dessutom går det otroligt snabbt att slänga ihop en sats. Grädda dem med fördel i muffinsformar så håller de stilen något bättre än om de klickas ut på plåt. Det är iallafall mer regel än undantag när det gäller utformningen på just mina.
Receptet nedan har jag lånat av The stange bakery. Mitt eget tillägg i smeten består av aprikoser, kryddor och solroskärnor. Lek gärna med annan smaksättning utifrån vad som finns hemma! And have fun, folks!
Matiga basilikascones, ca 10 st i små muffinsformar
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 msk olja
2 dl vatten
2 msk torkad basilika (kan utelämnas om man vill)
2 msk solroskärnor (kan utelämnas om man vill)3 st finhackade aprikoser (kan utelämnas om man vill)
Sätt ungsgallret i mitten av ugnen och ställ den på 250 grader. Ställ 10 st muffinsformar i en ugnsfast form. Finhacka aprikoserna. Rör därefter ner vetemjöl, bakpulver, salt, solroskärnor, basilika och aprikoser i en bunke. Blanda därefter ner olja och vatten och rör ihop samtliga ingredienser till en jämn smet. Med hjälp av två matskedar, klicka ut smeten i muffinsformarna. Pensla med lite vatten. Grädda i 10-15 minuter. När dina scones har fått lite färg är de klara.
Låt svalna något innan frukostservering alternativt helt och hållet om syftet är att de ska gå ett öde som matbröd till mötes. Om det skulle råka bli någon scones över går dessa bra att frysa. Dock är de givetvis alltid som mest till sin fördel när de är sprillans nybakta!

Kommentarer
Trackback