"Mager" och äggfri kladdkaka. Kort och gott.

Det händer ibland att jag får ett rejält sug efter gottgott. Närmare bestämt skriker min kropp vid dessa tillfällen efter choklad. I vilken form som helst. Bara det innehåller kakao och är sött och krämigt blir jag nöjd. Dock kan sådant ju, som vi alla vet, kanske inte nödvändigtvis klassas som sunt att trycka i sig på regelbunden basis.
 
Därför är jag glad att här nedan kunna presentera en relativt mager men maffig kladdkaka. Som inte innehåller vare sig smör eller ägg men ändå blir riktigt ordentligt smarrig! Servera gärna med vaniljkesella och lite färska bär så blir lyckan total!
 
Äggfri och relativt mager kladdkaka, en liten ugnsform (ca 20 cm i diameter)
1 dl strösocker
1 tsk vanillinsocker
1 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 krm salt
1 dl vetemjöl
1 dl lättyoghurt naturell
1 dl ljus sirap
1 msk matfett till att smöra ugnsformen
florsocker som garnering
 
Sätt ugnsgallret i mitten av ugnen och ställ in den på 175 grader. Smöra pajformen, både botten och kanter. Blanda strösocker, vanillinsocker, bakpulver, kakao, salt och mjöl i en bunke. Rör tills dess att blandningen är klumpfri. Häll därefter ner sirap och lättyoghurt. Rör ihop samtliga ingredienser så att de blandar sig väl. Använd gärna en gaffel för ändamålet. Häll i ugnsformen, ställ in i ugnen och grädda i ca 25 minuter.
 
När kakan är klar, ställ den på en kall spisplatta och låt den svalna ordentligt. För att undvika att någon fluga eller annan icke önskvärd gäst provsmakar kakan innan du själv hinner göra det, lägg över en tallrik. När kakan väl har svalnat och äntligen skall serveras, pudra gärna lite florsocker över den.
 
Garnera med bär och kanske till och med några blad citronmeliss. Och som sagt, smaksatt kesella är ett grymt tillbehör som med fördel kan användas som tillbehör istället för grädde eller glass!
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
script src='https://static.blogg.se/public/js/footer.js?id=51f794629606ee413ea4b7d0' type='text/javascript'> <