Ingen sommar utan weggie.

Idag har temperaturen varit svalare. Till följd att det kändes helt naturligt att reglera tillbaka hettan något. Så ikväll har vi förvisso ätit nyttigt och kalorisnålt. Ungefär som vi brukar göra. Dock även redigt kryddstarkt och saftigt smakrikt. Vegetariskt. Och även väldigt gott. Här nedan följer således receptet på en rätt som går hem hos de flesta, vegetarianer eller ej, och är klar att servera efter endast ca 15 minuter.
 
Då min högt ärade sambo är matglad utöver det vanliga och så tillika väldigt förtjust i den här rätten, blev det ikväll endast över mat att frysa in till en medelstor lunchlåda. I vanliga fall är dock grytan, serverad med bulgur eller cous-cous, anpassad att räcka till fyra normalstora portioner.
 
Het kikärtsgryta
1 st medelstor gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 burk kikärter, ca 400 gram (dryga 200 gram utan spad)
1 burk hela passerade tomater
2 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
1 msk matfett
1 tsk curry
1 msk Thai sweet chili sauce
2 msk vitlökspeppar
2 msk basilika
2 msk timjan
Bulgur (jag kör med grovkrossad sådan men rätten blir även god med vanlig bulgur alternativt cous-cous)
 
Börja med att hacka löken och dela buljongtärningen i två delar. Bryn matfettet i en gryta och fräs löken tillsammans med pressad vitlök tills dess att den är mjuk. Häll därefter ner vatten och första halvan buljongtärning. När buljongen har löst sig, häll av spadet från kikärtsburken i slasken och rör sedan ner kikärterna i kastrullen. Tillsätt därefter tomaterna inklusive tomaternas spad. Blanda ner samtliga övriga ingredienser och låt puttra under lock på medelvärme. Rör om då och då.
 
Koka bulgur i separat kastrull enligt förpackningen på paketet, ca 8-10 minuter. Istället för salt, lägg den andra halvan av buljongtärningen i kokvattnet. När bulguren är färdigkokt är även grytan klar att servera. Det ska finnas kvar lite vätska i grytan eftersom det på tallriken blandar sig väl med bulgur.
 
Eftersom grytan är relativt spicey, rekommenderar jag att måltiden avnjuts med en stor kanna vatten på  bordet. Eller kanske valfri mängd gott rött.´Ikväll har vi med glädje kört grytan under benämningen vardagskäk. Således utan vare sig vin, färska kryddor eller andra extra krusiduller. Om man ska ha bjudning föreslår jag dock att man piffar upp presentationen lite, exempelvis genom att toppa med färska basilikablad och krossade jordnötter.
 
Eller, om man vill vara riktigt avancerad, kanske till och med ett gäng ätbara färgglada blommor.
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Erika Skogly

Sparar OMEDELBART receptet!

Svar: Grymt! Hoppas att det går väl hem hos både dig och pojkarna i den Skoglyiga stugan :)
Anette Ejresund

2013-08-06 @ 20:43:26
URL: http://smaskelismaskens.blogspot.se/
Postat av: Klara

Den här grytan ska jag prova till helgen :)

Svar: Sweet, lycka till :)
Jag bakom pennan.

2013-08-07 @ 11:37:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
script src='https://static.blogg.se/public/js/footer.js?id=51f794629606ee413ea4b7d0' type='text/javascript'> <