Formfranska fri från ägg och krångel.

Det är nu mer än ett halvår sedan vi senast köpte hem matbröd från affären. Istället har jag, som en gång i tiden tog bestämt avstånd från jäsbröd och jäst, satt en ära i att förfina ett helt vanligt vetemjölsrecept till att bli något mer fylligt och matigt. Faktum är att jag överlag ogillade att baka. Det har jag redan fått äta upp ett antal gånger vid det här laget.
 
Nåväl, åter till ämnet. Det här brödet bakar man med glädje, oavsett tidigare statements och preferenser. Det vill säga utan krångel, knådning, matberedare eller ägg. Rostas med fördel, grymma till varma smörgåsar samt magiskt goda som enkel kvällsmacka toppad med smör och ost. 
 
Formfranska, 2 st bröd
1 paket färsk jäst eller en påse torkad jäst
5 dl kallt kranvatten
1/2 dl olja
1 msk strösocker
1 tsk salt
9 dl vetemjöl
3 dl rågmjöl
ev sesamfrön som topping
 
Häll vatten i en kastrull och värm till just över 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en stor bunke, häll i det varma vattnet och rör försiktigt runt tills jästen har löst upp. Blanda ner olja, salt och socker och rör om med en så glestandad gaffel som möjligt. Tillsätt 6 dl vetemjöl och rör åter om med gaffeln så att ingredienserna blandas väl. Tillsätt därefter resten av mjölet, och rör om ordentligt en sista gång till en jämn men relativt lös deg. Lägg en bakduk över bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 45-60 minuter.
 
OBS! Om degen inte jäst upp efter 60 minuter, låt den bara jäsa vidare. Troligen har vattnet varit för varmt eller kallt när det blandats med jästen. Ingen ko på isen, degen behöver isåfall bara lite mer tid!
 
När degen har jäst upp, ställ ugnen på 200 grader och placera ugnsgallret i mitten. Med hjälp av en slickepott eller dylikt, dela degen till två delar direkt i bunken. Knåda inte! Stjälp över varje del i en ugnsfast brödform, ställ formarna på spisen och låt jäsa ytterligare 30-45 minuter under bakduk. När bröden har jäst upp till kanten på formarna, pensla med vatten och strö över sesamfrön om så önskas. Grädda därefter i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Om sesamfrön inte känns aktuellt, hoppa över vattenpenslingen och ställ in dem i ugnen enligt ovan.
 
För att veta om bröden är klara, stick ner en provsticka på några ställen i bröden. Inget kladd på stickan = brödet är klart. Stjälp upp bröden på en skärbräda av trä eller ett bakplåtspapper på diskbänken. Låt sedan svalna under brödduk.
 
Eftersom bröden inte innehåller konserveringsmedel brukar jag skära dem i två delar, frysa in dem och tina upp allt eftersom behovet av franska uppstår.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
script src='https://static.blogg.se/public/js/footer.js?id=51f794629606ee413ea4b7d0' type='text/javascript'> <