Äggfri men gudomlig smörgåstårta.

Har nu haft svensk mark under fötterna i 1,5 veckor. Under den här tiden har vi hunnit fira födelsedag, haft middagsgäster samt gottat oss med diverse andra karibieninspirerade trevligheter. Så tro mig, förhoppningsvis intressanta recept kommer. De har på grund av tidsbrist bara fastnat lite i utkast-stadiet.
 
Avslutar dock den här veckan med ett recept på den alldeles gudomliga smörgåstårta som jag gjorde till min sambos födelsedag förra fredagen. Den är helt fri från ägg och skaldjur. Kan således bara konstatera att majonäs är en överskattad produkt när det kommer till den här typen av tårta!
 
Smörgåstårta utan ägg, 4-6 bitar
16 st skivor formfranska
200 gram bredbar leverpastej
1 burk fruktcoctail (ca 350 gram)
1 dl vispgrädde
200 gram bredbar färskost naturell (t ex Philadelphia)
4 skivor rökt skinka
8 st skivor ost
1 st kiwi
Bladspenat, mangoldblad eller liknande som sidgarnering
 
Skär bort kanterna från brödet, och vispa därefter grädden till medeltjock konsistens. Häll av spadet från fruktburken, lägg frukten i en skål och blanda ihop med 2-3 msk av den vispade grädden. Nu har du fått äggfri mimosasallad att använda som tårtfyllning. Gröp sedan skedvis ur hela leverpastejförpackningen och lägg i bunken med kvarvarande vispad grädde. Kör några omgångar till med elvispen tills en slät mousse bildas.
 
Lägg fyra skivor bröd kant-i-kant på ett serveringsfat eller en stor tallrik. Bred ut hälften av leverpastejmoussen på brödet, och var noga med att lägga fyllningen ända ut mot kanterna. Lägg därefter ett ytterligare lager med bröd och tryck till lite så att underlaget blir så plant som möjligt. Bred ut all mimosa som ett andra lager och lägg på ytterligare fyra brödskivor. Fördela ut det sista av leverpastejmoussen som ett tredje lager, och toppa slutligen med de sista brödskivorna. Nu har du bildat basen till din tårta.
 
För garnering, börja med att breda ut färskost jämnt över tårtans topplager, och fortsätt därefter på sidorna tills tårtan är väl täckt. Garnera toppen med ihoprullad skinka och ost. Skala och skär kiwin i skivor och lägg ut i ett stiligt mönster. Tryck slutligen fast salladsbladen på sidorna. Klart!
 
Tårtan är fantastiskt god att äta direkt, men blir ännu bättre om den får stå i kylen och sätta sig i några timmar alternativt över natten. Om man nu kan hålla fingarna ifrån den så länge vill säga....
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
script src='https://static.blogg.se/public/js/footer.js?id=51f794629606ee413ea4b7d0' type='text/javascript'> <