Vegetarisk färspytt i ugnen.

Vi är fortfarande något ambivalenta kring vad vi tycker om sojafärs, Kungen och jag. Inte för att det är något fel på smaken, snarare tvärtom, utan på grund av att vi ännu inte har lyckats hitta någon som är ekologisk. Soja i alltför stor utsträckning är dessutom omdiskuterat, och argument för både för- och nackdelar finns att läsa överallt på nätet. Vi har dock bestämt oss för att någon gång emellanåt är sojaprotein helt ok i syfte att dra ner på rött kött under vardagarna. Vårt syfte är inte att bli vegetarianer utan snarare att spara in lite på miljön, och då verkar det mesta tyda på att sojaprotein lämpar sig väl.
 
Med det sagt är det dags för kvällens recept. Den här pytten är enkel att slänga ihop och sköter sig själv i ugnen. Man hinner med andra ord med nästan en hel timme egentid innan middagen om man så önskar.
 
Vegetarisk färspytt i ugnen, 2-3 personer
2 dl sojafärs
5 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
4 st potatisar
1 st aubergine
10 st coctailtomater
2 st vitlöksklyftor
4 msk basilika
1 tsk salt
2 msk rapsolja
 
Ställ ugnen på 200 grader med gallret i mitten. Värm vattnet i en kastrull och koka sojafärsen tillsammans med buljongtärningen ca 5-10 minuter. Rör om, dra kastrullen från plattan och låt sedan färsen dra under lock till grönsakerna är skurna.
 
Skala potatis och skär i 1/2 cm tunna skivor. Dela tomaterna, och skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg potatis, tomater och aubergine i en ugnsform. Häll av vattnet från sojafärsen och blanda ner i ugnsformen. Pressa över en vitlöksklyfta, tillsätt salt och basilika. Ringla över oljan och rör om ordentligt. In i ugnen ca 45 minuter eller tills potatisen är mjuk.
 
 
  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
script src='https://static.blogg.se/public/js/footer.js?id=51f794629606ee413ea4b7d0' type='text/javascript'> <