Honungsmarinerad kycklingfilé.

Igår hade vi myskväll. En riktig sådan med levande ljus, dämpad belysning och god mat. Med tillhörande vin. TVn fick förbli avstängd ända fram till läggdags. Till förmån för diskussion och reflektion. Med soft musik i bakgrunden. Vi har sådana kvällar lite nu och då. Helt i min smak. Det är fantastiskt att man kan lösa alla världsproblem så enkelt. Ovala rum i all ära. Men jag tror bestämt att vår soffa duger minst lika bra.
 
Vad åt vi då? Faktiskt något riktigt gott men väldigt lättlagat. Kyckling med potatis och morötter. Vilket inte låter speciellt sexigt vid en första anblick. Kan dock garantera att den här rätten inte gör någon besviken. Marinaden är suverän. Basen har jag använt mig av i flera år. Och den funkar lika bra som marinad till grillkött. Eller på nästan vilken proteinkälla som helst. Även svamp. Så testa gärna. Jag är övertygad om att du kommer att bli långt över både nöjd och belåten.
 
Honungsmarinerad kycklingfilé med ugnsrostade grönsaker, 2 personer
1 st kycklingfilé, ca 250 gram
1 msk flytande margarin till stekning 
 
Ugnsrostade grönsaker:
4 st mellanstora potatisar
6 st medelstora morötter
6 st vitlöksklyftor
2 msk flytande margarin
salt
peppar
 
Marinad:
4 msk flytande honung
1 msk soya
1 pressad vitlöksklyta
1 tsk curry
1 tsk malen ingefära
 
Sätt ugnen på 200 grader med ugnsgallret i mittenläge. Skala potatis och morötter. Skär i stavar eller skivor, ungefär lika tjocka, och lägg i en ugnsform. Dela vitlöksklyftorna i 4 delar och lägg även dessa i formen. Ringla över flytande margarin, salta och peppra efter behag. Blanda noga och ställ därefter ugnsformen i ugnen i ca 30 minuter. Rör om emellanåt i formen. Grönsakerna är klara när potatisen är genommjuk och har fått lite färg.
 
Börja direkt med kycklingen när formen väl har ställts i ugnen. Skär kycklingen i skivor, ca 1/2 cm tjocka. Lägg dessa i en skål. Häll därefter honung, soya, pressad vitlök, curry och ingefära direkt ner i skålen. Rör om noga så att kycklingen blandas väl med marinaden. Låt sedan kycklingen stå på diskbänken och dra in marinaden ordentligt medan grönsakerna steks färdigt i ugnen. Lägg gärna ett lock över skålen så slipper du ovälkomna gäster i maten.
 
När grönsakerna har stått i ugnen i 30 minuter, slå av värmen men låt formen stå kvar i ugnen ett tag till på eftervärmen. Bryn en matsked flytande margarin i  en stekpanna. Lägg ner kycklingen inklusive all marinad i pannan och stek skivorna några minuter på varje sida. I och med att kycklingen är tunnt skuren blir den snabbt genomstekt så var något vaksam så att du inte bränner bitarna i onödan.
 
När kycklingen är klar, ta ut grönsakerna ur ugnen. Lägg upp på tallrikar och servera gärna tillsammans med färska grönsaker. Den här gången garnerade jag med sockerärtor och färsk basilika men tillbehör är givetvis valfritt utifrån tycke och smak.
 
Gott. Väldigt gott faktiskt. En riktig höjdare.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: A

Supergott! Vackert att servera dessutom:) Tack för ännu ett välsmakande tips!

Svar: Tack själv! Blir lika glad precis varje gång du gillar något :)
~ Stora A ~

2013-09-15 @ 17:32:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
script src='https://static.blogg.se/public/js/footer.js?id=51f794629606ee413ea4b7d0' type='text/javascript'> <