Tillräckligt salt böna i köket.

En god och nyttig middag är en bra middag om det även är en snabb middag. Så har vi resonerat ikväll. För eftermiddagspromenaden drog ut på tiden. Vi var kanske lite väl optimistiska vad gäller minutvisarens hastighet. Samt hur långt vi egentligen hade gått enkel väg. Så kan det ibland vara. Det har hänt förut. Och i vanlig ordning fick räddningen bestå av köttfärs. En klassiker som vi finner stort nöje i att variera i oändlighet.
 
Vi brukar ofta köpa nötfärs i storpack. Den fryses med fördel in i plastpåsar à 200 gram i varje. För som vi tillagar den räcker den mängden kött gott och väl. Hemligheten är att blanda ut färsen med smarta och näringsrika tillbehör. Som bönor. Jag är väldigt förtjust i sådana och radar gärna upp flera olika sorter i skafferiet. Tack och lov instämmer även min sambo vad gäller just bönornas förträfflighet. Om så ej hade varit fallet hade det blivit svårt att göra ett snabbt ihopkok likt kvällens.
 
Chili con carne på 15 minuter, 2 personer
200 gram köttfärs
1 gul lök
1 burk blandade bönor (förslagsvis ICAs bönmix 380 gram)
1 matsked tomatpuré alternativt en finhackad tomat
1 tesked soya (en liten flaska räcker i princip hur länge som helst och tar väldigt lite plats i kryddhyllan)
 
Som tillbehör funkar det alldeles utmärkt att servera varsin portion pasta penne utan ägg, ris eller varför inte en enkel grönsallad alternativt några skivade tomater. Om man överhuvudtaget känner att man behöver några tillbehör alls.
 
Sätt på pastavatten medan du tinar köttfärsen i mikron. Bryn sedan matfett i stekpannan och fräs köttfärsen. Hacka löken medan köttfärsen försteks och blanda därefter ner i färsen. Vid det här laget har vattnet börjat koka. Lägg ner pastan och låt koka i ca 8-10 minuter. När pastan har landat i vattnet, häll av bönspadet i slasken och blanda därefter ner bönorna i stekpannan med färsen. Sänk värmen och låt pannan puttra. Tillsätt lite kranvatten för extra saftighet om det behövs. Köttfärsen är klar när pastan har kokat färdigt.
 
Kryddning i övrigt är ett subjektivt dilemma. Jag kör dock gärna med vitlökspeppar som enligt min mening är pepparens Rolls Royce, några matskedar timjan och mejram. Var försiktig med ytterligare salt eftersom dessa kryddor i sig, speciellt vitlökspeppar och soya, redan ger ordentligt med smak.
 
Det lilla extra ikväll bestod av färsk basilika från den för en gångs skull lyckade hemmaodlingen på balkongen. En lyckad middag. Min sambo hann i tid till kvällsjobbet och jag har inte mer än en skärbräda, två pannor och två middagskuvert kvar i köket. Att lämna liggandes i diskhon tills dess att han är hemma imorgon alltså.
 
Ty själv har jag ju som bekant semester.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
script src='https://static.blogg.se/public/js/footer.js?id=51f794629606ee413ea4b7d0' type='text/javascript'> <