Få mera lugn med mera ugn.

Att laga mat i ugnen är smidigt. Förberedelsetiden är ofta snabb och väl inne i ugnen sköter maten snällt sig själv. Och kocken får således tid över till annat. Typ att slänga upp benen i soffan och göra inte ett jädrandes dugg. I minst en halvtimme. Skönt.
 
Ikväll har vi gjort det precis så enkelt för oss. Lagat gott på rotsaker, puts från fläskkarré och den rödvinsås som blev över i söndags. Ett synnerligen bra sätt att ta tillvara rester. Så tillvida att man inte känner för att laga hela rätten från grunden förstås.
 
Rotsaker i ugnen med fläsk och rödvinsås, 2 personer
4 st medelstora morötter
2 st medelstora potatisar
150 gram fläskkött (med fördel putset från karré eller filé, se länk ovan)
1 msk flytande margarin
2 dl rödvinsås (se länk ovan)
timjan till garnering
 
Börja med att sätta ugnsgallret i mitten av ugnen. Ställ den därefter på 200 grader. Skala morötter och potatis. Skär därefter upp rotsakerna i stavar, ca 5 cm långa och 1 cm breda. Det är bra att ha så lika storlek som möjligt på stavarna eftersom de då tillagas jämnare i ugnen. Lägg stavarna i en ej smord ugnsform. Tärna köttet i bitar, ca 2*2 cm stora. Lägg därefter även dessa i ugnsformen och ringla över det flytande margarinet. Sist men inte minst, häll ner rödvinssåsen. Rör sedan om så att ingredienserna blandas väl. Ställ in i ugnen, ca 30 minuter. Rätten är klar att servera när potatisen är mjuk. Toppa slutligen mat på upplagda fat med valfri mängd timjan.
 
Salt och peppar? Nej. Inte idag heller. Med hjälp av rödvinsåsen får man nämligen all den smak man behöver. En fyllig sådan. Kan garantera att det både räcker och blir över. Och om man vill kan fläskköttet givetvis bytas ut. Kyckling eller grovhackade champinjoner är goda alternativ som gör sig fantastiskt bra tillsammans med receptets övriga ingredienser.
 
Bon appetit!
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Klara

Så bra tips du kommer med!!!! Vilken härlig vardagsmiddag också :)

Svar: Tack, så roligt att du tycker det :)
Jag bakom pennan.

2013-08-09 @ 09:59:57
Postat av: Jasmine

Skoj med recept gjorda på saker man har hemma jämt men inte tycker ska räcka till att laga någon mat med. Testar svamp, låter gott tycker jag!

Svar: Bra val, svamp blir jättegott till det här! Tänk på att inte hacka för små bitar bara för då riskerar svampen att bli torr i ugnen.... lycka till :)
Jag bakom pennan.

2013-08-09 @ 10:04:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
script src='https://static.blogg.se/public/js/footer.js?id=51f794629606ee413ea4b7d0' type='text/javascript'> <